Mai multe organizaţii de media condamnă "cumpărarea de ştiri" în cazul Ridzi

Mai multe organizaţii de media, precum AJR, Active Watch, CJI, MediaSind şi APEL, condamnă "practica - ilegală şi lipsită de deontologie - a «cumpărării de ştiri»" şi cer Guvernului şi CNA să ia măsuri în cazul Ridzi.

13 afișări
Imaginea articolului Mai multe organizaţii de media condamnă "cumpărarea de ştiri" în cazul Ridzi

Ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi (Montaj foto)

Organizaţiile semnatare sunt Asociaţia Jurnaliştilor din România (AJR), ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Convenţia Organizaţiilor de Media (COM), Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind şi Asociaţia Patronală a Editorilor Locali (APEL).

Acestea "condamnă cu fermitate practica achiziţionării de ştiri şi materiale cu conţinut editorial în cadrul unor contracte de publicitate, considerând-o în egală măsură o agresiune de natura corupţiei împotriva libertăţii presei şi împotriva dreptului la informare a publicului, cât şi o încălcare gravă a unor minime norme deontologice".

Raportul Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Tineretului şi Sporturilor, sub semnătura ministrului Monica Iacob Ridzi, pentru organizarea Zilei Tineretului, constată o ingerinţă a autorităţii publice în conţinutul editorial, se arată în comunicatul organizaţiilor de media.

"Rezultă în mod evident că doamna ministru Monica Iacob Ridzi a achiziţionat din fonduri bugetare ştiri în scop publicitar, prin intermediul co-contractanţilor săi. Mai mult, aceasta a intervenit în programul posturilor respective de televiziune, încălcînd dispoziţiile legale în vigoare", se spune în raportul Comisiei parlamentare de anchetare a cazului, citat de semnatarii comunicatului.

Acestea mai arată că, deşi reprezentanţii televiziunilor menţionate în raport au negat existenţa unor înţelegeri contractuale pentru difuzarea de ştiri, "avalanşa de informaţii şi împachetarea editorială a acestora în cazul Zilei Tineretului ridică întrebări legitime referitoare la corectitudinea profesională versus interesele politice şi financiare".

Astfel, organizaţiile semnatare iau act de concluziile raportului şi solicită explicaţii oficiale şi publice din partea premierului Emil Boc.

Totodată, organizaţiile media cer Executivului să ia măsuri împotriva funcţionarilor publici care au semnat contracte cu televiziunile pentru mediatizarea Zilei Tineretului, angajând Guvernul în încălcarea Articolului 6 din Legea Audiovizualului. Articolul citat interzice "cenzura de orice fel asupra comunicării audiovizuale" şi "ingerinţele de orice fel în conţinutul, forma sau modalităţile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autorităţilor publice sau a oricăror persoane fizice sau juridice, române ori străine" şi garantează "independenţa editorială a furnizorilor de servicii media audiovizuale".

De asemenea, organizaţiile media solicită Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), care, conform Legii audiovizualului, este "autoritate publică autonomă şi garantul interesului public", să organizeze o şedinţă în care să se discute concluziile raportului şi să se identifice posibilele intervenţii necesare, la nivel legislativ, administrativ sau al practicilor curente.

Vicepreşedintele CNA, Ioan Onisei, care a reprezentat Consiliul la audierile de la Comisia Ridzi, pe 7 iulie, a declarat că CNA a decis că nu a fost vorba de ingerinţe ale Ministerului Tineretului şi Sportului în libertatea redacţională a televiziunilor în ştirile difuzate de Ziua Tineretului, menţionând că nu s-a putut proba cumpărarea de ştiri şi reportaje.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici