Maia Morgenstern, sancţionată de TNB

Maia Morgenstern declară, într-o scrisoare deschisă, că a fost sancţionată de conducerea Teatrului Naţional Bucureşti (TNB) pentru că a participat la proiectul interbalcanic "Balada fratelui mort", care a avut două reprezentaţii la TNB, fără a-şi anunţa angajatorul, instituţia română de spectacole.

240 afișări
Imaginea articolului Maia Morgenstern, sancţionată de TNB

Maia Morgenstern, sancţionată de TNB pentru că a jucat într-o producţie străină fără să anunţe (Imagine: Mediafax Foto)

"Am primit un telefon de la TNB în momentul în care mă aflam în aula BCU, invitată să citesc, alături de mari personalităţi ale vieţii culturale şi publice româneşti - în cadrul evenimentului «Cartea de citire», organizat de «Salvaţi copiii!» - să îmi citesc, spun, compoziţia, propriul testimonial, apel-contribuţie la efortul-pledoarie pentru cultură şi dreptul la educaţie - am primit, spun, un telefon", declară Maia Morgenstern într-o scrisoare deschisă.

"Eram înconjurată de mulţi copii - cu toţii doreau autografe, fotografii cu mine. Probabil reprezint ceva pentru ei. A sunat telefonul mobil. «Alo, doamna Morgănştain?» «Maia Morgenstern» - am corectat, regretând instantaneu tonul uşor iritat, vindicativ, agresiv. «Sunt de la Teatrul Naţional, de la Personal. Aveţi o sancţiune. Aţi fost sancţionată de Direcţie. Să veniţi să semnaţi de luare la cunoştinţă» «Bineînţeles, sigur…», am bâiguit eu. «Acum sunt puţin ocupată, puţin mai tîrziu…», am răspuns automat. Am închis telefonul automat", povesteşte actriţa.

"M-am obişnuit să primesc sancţiuni de la Direcţie, indiferent de culoare. Apoi am privit copiii ce mă trăgeau de mânecă, dornici să le acord atenţie. Mi-am luat seama. Am zis: NU nu mai sunt dispusă să iau la cunoştinţă automat, pasiv, sancţiunile ce mi se aplică (aproape concomitent cu diplomele de merit). Pentru ce? Pentru că am curajul să mă implic în proiecte inedite, în vreme ce TNB nu găseşte de cuviinţă să mă distribuie în viitoare proiecte?!", spune artista.

"Aventurile culturale pe care mi le găsesc singură sunt sortite controversei. Proiecte culturale încununate uneori cu laude (premii), alteori amendate cu critici aspre. Totdeauna implicarea mea este totală, credinţa - deplină. Pur şi simplu nu înţeleg pentru ce sunt sancţionată acum", adaugă aceasta. "Pentru proiectul cultural inter-balcanic ce s-a bucurat de critici elogioase în Grecia şi a fost un triumf peste tot în spaţiul Peninsulei Balcanice: Albania, Bulgaria, România, Serbia!? Act de cultură, mare succes de public - nici mie nu mi-a venit să cred -, spectacolul «Balada fratelui mort» a reuşit să reunească actori din toate aceste ţări; a reuşit să armonizeze forţe, orgolii, concepţii, convingeri aparent ireconciliabile. Acolo unde politica a eşuat lamentabil, pare că teatrul a izbîndit. Pentru moment. Şi atunci pentru ce să mă simt vinovată? Pentru ce să mă las sancţionată? De către cine? Nu înţeleg. Nu accept", mai spune actriţa, care adaugă că a ales să nu ia la cunoştinţă acţiunea.

Pe de altă parte, reprezentanţii Teatrului Naţional Bucureşti (TNB) susţin, într-un comunicat, că Maia Morgenstern a fost sancţionată, asemenea oricărui alt angajat al instituţiei, pentru că nu a respectat regulamentul.

"În jur de 10 martie a.c., doamna Maia Morgenstern a sunat la telefon pe unul dintre directorii TNB. Se afla în Grecia, la Atena, şi spunea că repeta într-un spectacol cu o distribuţie internaţională, spectacol ce urma să fie itinerat în Balcani. Ne solicita acceptul pentru ca la Bucureşti spectacolul să fie găzduit la Teatrul Naţional, la sfârşitul lunii aprilie", se arată în comunicatul TNB.

Potrivit aceluiaşi document, reprezentanţii TNB au ales să găzduiască, pe 29 şi 30 aprilie, spectacolul interbalcanic "Balada fratelui mort".

"Nu ştiam nimic despre faptul că doamna Morgenstern se afla în altă ţară şi repeta într-un spectacol. A fost, totuşi, asigurată de sprijinul nostru, astfel încât spectacolul în pregătire să poată fi văzut în România, la Teatrul Naţional «I. L. Caragiale» din Bucureşti, teatrul unde doamna Maia Morgenstern este angajată, asemenea altor 96 de colegi de breaslă, cu contract de muncă".

Mai departe, în documentul care prezintă poziţia TNB, sunt prezentate eforturile pe care instituţia le-a făcut pentru a găzdui spectacolul în care juca Maia Morgenstern.

"În următoarele zile am fost contactaţi de Teatrul Kappa, de la care am primit materiale informative cu privire la premiera ce urma să aibă loc la Atena, în ziua de 26 martie, şi urma să fie prezentată în Bucureşti pe 29 şi 30 aprilie. Prin intermediul reprezentanţei în Bucureşti a Fundaţiei Culturale Elenice au fost convenite toate detaliile referitoare la reprezentarea spectacolului la TNB. Toate acestea s-au petrecut fără reproşuri sau recriminări din partea noastră, Teatrul Naţional străduindu-se a fi o perfectă gazdă", se mai arată în comunicat.

Totuşi actriţa a fost sancţionată pentru gestul ei, potrivit regulamentului: "Subiectul participării neanunţate nouă la un proiect derulat în străinătate a fost evocat apoi într-o discuţie pe care doamna Morgenstern a purtat-o cu directorul general adjunct şi directorul artistic al teatrului nostru. Doamna Morgenstern a recunoscut că nu a procedat corect şi a acceptat să suporte orice consecinţe.
Consecinţa s-a materializat în sancţionarea ei cu avertisment scris, în limitele dispoziţiilor Codului muncii. În aceeaşi zi au fost aplicate sancţiuni similare şi altor colegi care au neglijat cele înscrise în statutul angajaţilor teatrului. Comunicatul intempestiv al doamnei Morgenstern a fost generat, probabil, de pronunţarea greşită a numelui dumisale de către un funcţionar al teatrului.", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici