Maior, despre ameninţări cibernetice: Au fost atacuri, anii trecuţi, vizând ministere importante

Directorul SRI, George Maior, a declarat, joi, că doar 14% din necesităţile Serviciului, din perspectiva ameninţărilor cibernetice, sunt acoperite de bugetul pe 2014, el menţionând totodată că au fost atacuri, anii trecuţi, la adresa unor ministere importante din România.

495 afișări
Imaginea articolului Maior, despre ameninţări cibernetice: Au fost atacuri, anii trecuţi, vizând ministere importante

George Maior (Imagine: Alexandru Solomon/MEdiafax Foto)

Potrivit directorului SRI, doar 14% din necesităţile SRI, din perspectiva ameninţărilor cibernetice, sunt acoperite de bugetul pe 2014 şi a arătat că mărirea din buget este foarte mică, iar investiţiile în tehnologie sunt foarte costisitoare.

George Maior a declarat, într-o emisiune difuzată de B1 Tv, că SRI este şi autoritate în domeniul terorismului şi în ceea ce priveşte fenomenul de contrainformaţii şi contraspionaj.

Directorul SRI a vorbit şi despre spionajul electronic, precizând că au fost atacuri, anii trecuţi, chiar la adresa unor ministere importante, care gestionau informaţie semnificativă din punct de vedere diplomatic şi strategic.

Maior a precizat că aceste atacuri au venit din afară, dar a ţinut să precizeze că este greu de dovedit dacă acestea au venit dinspre entităţi statale.

"Este foarte greu de dovedit acest lucru. Rămânem în sfera unui război tăcut şi silenţios cu diverşi actori în acest domeniu", a mai apreciat Maior.

Despre întârzierea adoptării bugetului, George Maior a spus: "Sper să avem buget cât mai repede şi sper ca acel buget să fie executat bine".

Referitor la vulnerabilitatea României în faţa unei ameninţări teroriste, George Maior a declarat că "orice stat e vulnerabil, oricât ar fi de puternic".

"Dacă e ceva de care sunt satisfăcut în acest mandat lung este că, din punct de vedere al stării de securitate naţională, nu am avut un asemenea incident şi asta este foarte important din punctul de vedere al unui serviciu de informaţii", a menţionat el.

Maior a mai arătat că unele incidente de acest fel au fost "dejucate", iar altele "prevenite".

George Maior a vorbit şi despre scandalul internaţional al interceptărilor.

"Noi nu am încheiat un protocol şi un acord cu NSA, fie pentru a lăsa NSA să opereze interceptări pe teritoriul naţional, fie de a primi date masive din propriile noastre interceptări. Putem gestiona, din acest punct de vedere, care este foarte sensibil, noi înşine, aspecte de securitate naţională în domeniul interceptărilor", a spus directorul SRI.

El a apreciat că s-a considerat că este bine să aplicăm legea românească în cazul interceptărilor.

"Noi operăm acest cazuri extrem de intruzive, pe baza unui mandat emis de judecător şi este şi o chestiune de aspect intim naţional. Aşa am văzut noi", a spus George Maior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici