Mariza, celebra cântăreaţă portugheză de fado, vine la Timişoara, în septembrie

Mariza, una dintre cele mai cunoscute cântăreţe de fado din Portugalia, va concerta pe 13 septembrie, la Timişoara, în cadrul Festivalului Plai, ea incluzând acest oraş în turneul de promovare a noului său album, aflat în curs de înregistrare, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

1648 afișări
Imaginea articolului Mariza, celebra cântăreaţă portugheză de fado, vine la Timişoara, în septembrie

Mariza, celebra cântăreaţă portugheză de fado, vine la Timişoara, în septembrie

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Plai va avea loc în perioada 12-14 septembrie, la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, iar prima vedetă care şi-a confirmat deja participarea este cântăreaţa portugheză Mariza, una din cele mai cunoscute interprete de fado din lume.

Mariza, care a lansat primul său album de fado în 2001, "Fado em Mim", s-a făcut repede remarcată pe scena portugheză şi internaţională nu doar datorită imaginii sale - păr tuns scurt, blond platinat, ciorapi cu dungi colorate - dar şi nevoii ei de mişcare şi, mai ales, melodiilor sale când grave, când vesele. Născută în Mozabic, bunica sa i-a prezis cu mult timp înainte de a ajunge în Portugalia faptul că va ajunge o mare cântăreaţă.

Tânăra a crescut la Mouraria, cartier istoric din Lisabona, prin care au trecut multe nume mari ale fado-ului. În anul 2000, ea era deja "revelaţia anului" şi "cea mai frumoasă voce de fado" din Portugalia.

În 2003, odată cu lansarea albumului "Fado Curvo", Mariza primeşte, din partea BBC, premiul pentru cea mai bună artistă europeană a anului.  

La cel de-al treilea album, "Transparente", cântăreaţa portugheză se întâlneşte cu directorul artistic al celor mai mari muzicieni brazilieni, Jaques Morelenbaum, iar întâlnirea lor dă naştere unui fado metisat, cu tuşe sensibile.

Născut la începutul secolului al XIX-lea, în cartierele populare din Lisabona, în cercurile rău famate ale prostituatelor şi amatorilor de jocuri de noroc, fado-ul a câştigat saloanele elegante ale nobilimii şi burgheziei şi a însoţit, de-a lungul timpului, curente de gândire divergente: cântec subversiv, fado-ul a fost şi "imnul" oficial al regimului dictatorial al lui Salazar. De altfel, regimul avea drept deviză oficială "Dumnezeu, Patria şi Familia", care va deveni mai cunoscută sub denumirea celor trei "F": Fado, Fátima (sat în centrul Portugaliei, unde se spune că trei copii ar fi văzut-o, în mai multe rânduri, pe Fecioara Maria, în cursul anului 1917, n.r.) şi Fotbal.

La prima ediţie, din 2006, a Festivalului Plai, muzica a avut ritmuri de jazz şi influenţe tradiţionale din culturile lumii. Al di Meola şi Gumbi Ortiz, Mircea Florian şi Shukar Collective, Agbeko Cultural Group,Blazzaj, Dixie Krauser Band, Eldad Tarmu Jazz Ensemble, Funky Train, Nataşa Milosavljevic au fost pe scena Plai. Trupe româneşti, rrome, sârbeşti, percuţionişti şi dansatori africani, mari cântăreţi de jazz americani, artişti israelieni etc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici