Marko Bela, la lansarea volumului său de sonete: Poezia nu e compatibilă cu politica

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, joi seară, la Târgul de carte Gaudeamus, unde şi-a lansat volumul bilingv de sonete "Erotica grădinii", că nu a crezut niciun moment şi nu crede că politica şi poezia sunt două meniri compatibile.

62 afișări
Imaginea articolului Marko Bela, la lansarea volumului său de sonete: Poezia nu e compatibilă cu politica

Marko Bela, la lansarea volumului său de sonete: Poezia nu e compatibilă cu politica (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

Volumul de poezie "Erotica grădinii", publicat de Editura "Curtea Veche", conţine sonete scrise în limba maghiară de Marko Bela şi traduse în română de Paul Drumaru.

"Niciun moment nu am crezut şi nu cred nici acum că politica şi poezia sunt două meniri compatibile. Nu sunt. Şi dacă cineva crede că am venit între dumneavoastră pentru a dovedi că, de fapt, cele două meniri sunt compatibile, vă veţi înşela. Vă rog să citiţi aceste sonete şi vă veţi da seama că nu e aşa. Poezia nu e compatibilă cu politica", a afirmat Marko.

El a mulţumit celor care au ajutat să "debuteze" un poet care a mai existat cândva, dar care, între timp, s-a lăsat de literatură.

"Ierarhia adevărată şi reală a lucrurilor arată că literatura, cultura, sunt mult mai importante decât celelalte preocupări sau meniri ale noastre", a ţinut să precizeze liderul UDMR, care la finalul intervenţiei sale a citit sonetul "Ars poetica pentru Ana", în limba maghiară.

Criticul literar Alex Ştefănescu, care a participat la lansarea cărţii liderului UDMR, a spus că este o surpriză plăcută pentru el faptul că Marko Bela mai scrie poezie după ce s-a implicat intens în viaţa politică.

"E o surpriză imensă. E ca şi cum am recuperat din adâncul mării o corabie scufundată. Eram sigur în sinea mea, deşi nu sunt o fire sceptică, că este pierdut pentru poezie. I-am văzut evoluţia de la distanţă, văzând că se angajează tot mai mult în viaţa politică. A te angaja în viaţa politică nu este un act vinovat, este demn de admiraţie cel care îşi investeşte timpul atât de preţios pentru a servi o cauză politică, dar nu credeam că se poate face şi politică şi poezie în acelaşi timp", a spus Alex Ştefănescu.

El a menţionat că, în calitatea sa de critic literar, a asistat la "comedia vieţii literare", pe care o susţin în România tot felul de oameni de alte profesii decât cea de scriitor.

"Până şi dentistul la care m-am dus o dată să mă tratez, lăsându-mi micul aspirator în gură, a scos din sertar, aşa, cu o sclipire jucăuşă în ochi, de complicitate, nişte manuscrise şi a început să îmi citească şi m-a întrebat dacă îmi plac. Şi eu, cu ăla care îmi bâzâia în gură, dădeam din cap şi ziceam că îmi plac. Ce altceva aş fi putut să spun?", a arătat critical literar.

Remarcând că liderul UDMR este un intelectual cu o formaţie serioasă şi că are o seriozitate de fond şi o elocvenţă rar întâlnită la alţi politicieni, Ştefănescu a spus că fiecare cuvânt din volumul "Erotica grădinii" este de neclintit, că sunt combinaţii de cuvinte indestructibile, că este o poezie finită, elegantă din punct de vedere al arhitecturii gândirii.

"Impune respect, dar şi emoţionează. Combinaţia aceasta este rar întâlnită în poezia de azi, care are un fel de isterie şi de neeleganţă ostentativă", a conchis Alex Ştefănescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici