Marş al culturii, de 500 de km, între Bucureşti şi Sarmizegetusa, iniţiat de un scriitor

Poetul, scriitorul şi criticul literar Laurian Stanchescu, care a plecat într-un marş al culturii, desfăşurat pe o distanţă de 500 de km, parcursă pe jos de la Bucureşti către Sarmizegetusa, cu scopul de a salva cultura, a ajuns vineri la Piteşti.

218 afișări
Imaginea articolului Marş al culturii, de 500 de km, între Bucureşti şi Sarmizegetusa, iniţiat de un scriitor

Marş al culturii, de 500 de km, între Bucureşti şi Sarmizegetusa, iniţiat de un scriitor (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit lui Laurian Stanchescu, iniţiativa îşi propune să militeze pentru pentru o Românie cultă şi spirituală. Conform acestuia, iniţial a prezentat ideea unui număr de 46 de oameni de cultură, dar el a fost singurul care şi-a asumat o asemenea experienţă.

"Acum cinci luni mi-a venit ideea, am prezentat-o oamenilor de cultură şi din presă, dar după cum vedeţi acum sunt singur. Am plecat în data de 8 septembrie din Bucureşti în acest marş al culturii, un act cultural extrem, iar astăzi am ajuns în Argeş, după primii 100 de kilometri parcurşi. Vreau să atrag atenţia asupra faptului că oamenii au uitat să preţuiască viaţa culturală, vreau să trăiesc într-o ţară culturală, aşa cum ştiam eu România altădată, scopul fiind acela de a promova cultura naţională. Ultima oprire va fi pe ruinele fostei capitale a Daciei, spaţiu sacru al românilor, şi pot să vă mai spun că va urma un alt marş de la Sarmizegetusa la Roma, Marşul Dacilor, în primavara anului viitor, 2.500 de kilometri, tot pe jos", a declarat Laurian Stanchescu.

Cea mai interesantă oprire va fi la Târgu Jiu, unde va fi o întâlnire cu artişti importanţi din România, scriitori, muzicieni, artişti plastici, în care va fi omagiată personalitatea sculptorului Constantin Brâncuşi.

Stanchescu parcurge aproximativ 50 de km pe zi şi doreşte să ajungă la sfârşitul săptămânii viitoare la Sarmizegetusa. Scriitorul a mai organizat până acum trei marşuri dedicate culturii: primul a fost la Băile Herculane, în anul 2008, al doilea la Curtea de Argeş, în 2010. În acelaşi an, acesta a organizat un marş la Drobeta Turnu Severin, în data de 27 martie 2010, în memoria lui Nichita Stănescu, la care au participat peste 150 de persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici