Mazăre: Primăria Constanţa nu poate prelua Opera din cauza Ordonanţei 63

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a declarat, vineri, că nu poate prelua Opera din Constanţa pentru că ar intra în contradicţie cu Ordonanţa 63 privind reducerile de personal.

84 afișări
Imaginea articolului Mazăre: Primăria Constanţa nu poate prelua Opera din cauza Ordonanţei 63

Mazăre: Primăria Constanţa nu poate prelua Opera din cauza Ordonanţei 63 (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Primarul Radu Mazăre s-a întâlnit, vineri, înainte de începerea şedinţei de Consiliu Local, cu o delegaţie a artiştilor de la Opera din Constanţa, condusă de fostul director al Teatrului de Operă şi Balet Oleg Danovski, Daniela Vlădescu, cărora le-a spus că nu poate să treacă instituţia de cultură de la Consiliul Judeţean la Consiliul Local întrucât s-ar încălca ordonanţa privind reducerile de personal.

"Ordonanţa şi spiritul Ordonanţei pentru care suntem traşi la răspundere penală este de a da afară oamenii şi a face economie. Orice subterfugiu de a trece o instituţie de cultură de la Consiliul Judeţean la Consiliul Local înseamnă o creştere a numărului de angajaţi şi o încălcare a Ordonanţei şi o răspundere cu puşcăria din partea mea şi a celorlalţi", a declarat, vineri, la finalul şedinţei de Consiliu Local, primarul Radu Mazăre.

Foştii angajaţi ai Operei Constanţa au ajuns în această situaţie după ce consilierii judeţeni au decis, în şedinţa din 15 iulie, comasarea instituţiilor de cultură, decizie în urma căreia Opera nu-şi mai găseşte locul în noua structură.

"Prin această decizie, prin absorţia teatrelor, s-a făcut o mare eroare, s-a lovit într-un singur segment, artiştii lirici. Eram de acord să stăm pe salarii reduse, dar să nu se desfiinţeze această instituţie", a declarat fostul director al Teatrului de Operă şi Balet Oleg Danovski, Daniela Vlădescu, în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa de joi.

La rândul său, fostul director adjunct al instituţiei, Constantin Axinte, a afirmat tot atunci că ar fi fost mai bine să fie păstrat un nucleu al Operei în noua structură a instituţiilor comasate decât să se desfiinţeze.

"Ar fi fost mai bine să păstrăm nişte nuclee, care la un moment dat, peste un an sau doi, când s-or îndrepta probleme economice să avem de unde creşte din nou", a spus Constantin Axinte.

Tot joi, preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu le-a spus artiştilor că este o decizie pe care n-ar fi vrut să o ia, dar a fost obligat de Ordonanţa 63 să disponibilizeze personal din CJC, iar instituţia va avea 668 de posturi dintr-un total de 1.021.

Guvernul a decis, la începutul lunii iulie, disponibilizarea a aproximativ 55.000 până la 60.000 angajaţi din sectorul public, dintre care cei mai mulţi, respectiv circa 54.000 persoane, vor fi concediaţi din administraţia locală. Disponibilizările de personal vor fi efectuate pe baza standardelor de cost.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a spus că, în urma calculelor făcute, la nivelul tuturor unităţilor administrativ-teritoriale, numărul de posturi peste normative este de 53.432. Potrivit acestuia, economia de cheltuieli de personal cu respectarea normativului este de 1,5 miliarde lei, reprezentând o reducere de personal de 26,2% şi o diminuare de cheltuieli de 29,1% din total.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici