MediaSind va ataca în justiţie actele emise de Guvern privind modificarea Codului Fiscal

MediaSind, cu sprijinul organizaţiilor la care este afiliată - Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor -, va ataca în justiţie actele emise de Guvern privind modificarea Codului Fiscal, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

23 afișări
Imaginea articolului MediaSind va ataca în justiţie actele emise de Guvern privind modificarea Codului Fiscal

MediaSind va ataca în justiţie actele emise de Guvern privind modificarea Codului Fiscal (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind constată că strategia de apărare adoptată de CSAT împotriva presei începe să dea roade şi să fie aplicată chiar de către Guvern. Încălcând regulile privind dialogul social, Executivul a adoptat luni Normele Metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr.58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal, norme care pun pe butuci industria de media şi care afectează, în mod grav, libertatea de exprimare. Modificările aduse Codului fiscal prin introducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) pentru contractele de drepturi de autor creează posibilitatea impozitării duble a actului de creaţie, atât pe contracte individuale de muncă, cât şi pe contracte de drepturi de autor", se arată în comunicatul MediaSind.

Potrivit comunicatului, propunerile făcute de reprezentanţii organizaţiilor din mass-media şi ai Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR) nu au fost luate în considerare. "Deşi, în urmă cu câteva luni, s-a convenit cu ministrul Muncii să se plătească CAS doar pentru persoanele care nu au un contract individual de muncă, iar această măsură să producă efecte juridice începând cu data de 1 ianuarie 2011, Guvernul nu a ţinut cont de aceste negocieri, încălcând procedurile privind dialogul social", se spune în comunicat.

"La şedinţa Comisiei de Dialog Social ce a avut loc în data de 30 iulie a.c. la Ministerul Finanţelor Publice, partea guvernamentală a respins argumentele prezentate de reprezentanţii CSDR mandataţi să prezinte doleanţele membrilor afiliaţi la confederaţie - FRJ MediaSind, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare-Proiectare, Federaţia Sindicatelor Democratice din Cultură, Sindicatul Democratic Ioan Cantacuzino etc -, deşi aceştia au demonstrat rezultatul dezastruos generat de aceste decizii luate în pripă: plata dublă a CAS-ului, remunerarea exclusivă a angajaţilor în baza unui contract de drepturi de autor, ceea ce determină neprotejarea acestora de către legislaţia muncii, imposibilitatea aplicării clauzei de conştiinţă în cazul jurnaliştilor, limitarea libertăţii de exprimare etc.", spune MediaSind.

MediaSind spune că la şedinţa Comisiei de Dialog Social "s-a prezentat faptul că şi alte categorii sociale, cum ar fi salariaţii din artă, cultură, învăţământ, cercetare - proiectare, sănătate etc., vor fi afectate de aceste măsuri care nu au la bază studii de impact".

"Nu în ultimul rând, s-a atras atenţia că nu se mai respectă principiul plăţii în solidar (angajator - angajat) a CAS aplicate contractelor individuale de muncă, deoarece, în cazul contractelor de drepturi de autor, numai o singură parte - cedentul este obligat să plătească aceste contribuţii. În loc să găsească soluţii la aceste grave probleme, reprezentanţii Guvernului au ales să falsifice rezultatul negocierilor. Minuta încheiată după şedinţa de la Ministerul Finanţelor Publice nu corespunde realităţii deoarece concluzionează că partenerii sociali au fost de acord cu promovarea proiectului Hotărârii de Guvern, deşi reprezentanţii CSDR au părăsit sala în semn de protest faţă de comportamentul abuziv al părţii guvernamentale. Din păcate, în dispreţ faţă de lege şi cu acordul unor confederaţii patronale şi sindicale, nici Consiliul Economic şi Social nu a acceptat să amâne avizarea proiectului de HG, astfel încât partenerii sociali să elimine aberaţiile prezente în document", afirmă MediaSind.

Totodată, MediaSind spune că va ataca în justiţie actele emise de Guvern privind modificarea Codului Fiscal. "Având în vedere aceste încălcări ale legislaţiei, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, cu sprijinul organizaţiilor la care este afiliată - Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor -, va ataca în justiţie actele emise de Guvern privind modificarea Codului Fiscal", se precizează în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici