Membrii orchestrei Filarmonicii "George Enescu" cer în continuare demiterea conducerii

Membrii orchestrei Filarmonicii "George Enescu" din Capitală au hotărât să susţină concertele de deschidere a stagiunii 2009-2010, programate joi şi vineri, însă aceştia cer în continuare demiterea conducerii instituţiei.

157 afișări
Imaginea articolului Membrii orchestrei Filarmonicii "George Enescu" cer în continuare demiterea conducerii

Ministrul Culturii Theodor Paleologu (Imagine: Mediafax Foto)

"Din respect pentru publicul meloman, membrii orchestrei au decis să susţină concertele de deschidere ale stagiunii 2009-2010, însă poziţia acestora rămâne la fel de fermă în legătură cu demiterea conducerii instituţiei, cât şi cu schimbarea din funcţia de concert maestru a doamnei Anda Petrovici", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Organizarea concertului de deschidere a noii stagiuni a Filarmonicii "George Enescu" din Capitală, programat joi şi vineri, era pusă sub semnul întrebării din cauza conflictelor interne, membrii orchestrei refuzând să cânte cu concert maestrul Anda Petrovici, iar Cristian Mandeal, care ocupă şi funcţia de director general, refuzând să dirijeze.

Membrii orchestrei au susţinut luni, la prima repetiţie din stagiune, un protest, care s-a încheiat după mai mult de patru ore de discuţii cu conducerea instituţiei şi cu Theodor Paleologu, ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional.

În total, 82 din cei 97 de muzicieni din orchestră au semnat un memoriu în care şi-au expus motivele de nemulţumire faţă de conducerea filarmonicii.

Majoritatea angajaţilor orchestrei au cerut astfel demiterea conducerii instituţiei, respectiv a lui Cristian Mandeal, din funcţia de director general, a lui Nicolae Licareţ, din funcţia de director artistic, a Floricăi Sivec, din funcţia de contabil-şef, şi a Andei Petrovici, din funcţia de concert maestru.

Instrumentiştii au declarat că refuză să mai cânte cu Anda Petrovici, al cărei profesionalism "nu corespunde cu titulatura de concert maestru al unei orchestre simfonice moderne şi conforme cu nivelul european de calitate", după cum se arată în memoriu.

De cealaltă parte, directorul filarmonicii, Cristian Mandeal, a anunţat că renunţă să dirijeze orchestra la concertul de deschidere a stagiunii şi că va încerca să o convingă pe Anda Petrovici să intre într-o săptămână de rotaţie cu un alt concert maestru şi să nu participe nici ea la acest eveniment.

Membrii orchestrei semnalează în memoriu, printre altele, pierderi salariale de 20% - 57 % din salariul de încadrare, între anii 1999 - 2009, în mod abuziv şi fără temei legal, dar şi faptul că directorul filarmonicii nu a dispus niciodată măsura redactării actelor adiţionale la contractele individuale de muncă, atunci când s-au făcut modificări salariale, precum şi completarea eronată a carnetelor de muncă pe care figurează salarii mai mari decât încasează de fapt.

Totodată, ei contestă reconfirmarea lui Cristian Mandeal în funcţia de director general al filarmonicii, în condiţiile în care acesta se află în deplasări în interes personal în majoritatea timpului, pe parcursul anului, lăsând atribuţiile de conducere lui Nicolae Licareţ, directorul adjunct, care se erijează în postura de director general.

Mai mult, din postura actuală a funcţiei de manager general, Cristian Mandeal se autonumeşte în funcţia de dirijor principal invitat şi, în această situaţie, îşi negociază singur sumele stipulate în contractul de colaborare, se mai arată în memoriu.

În replică, Cristian Mandeal, care, pe 24 septembrie şi-a depus demisia din funcţia de director general al Filarmonicii "George Enescu", însă aceasta nu i-a fost acceptată de ministrul Culturii, a declarat că a decis să se retragă, "fiind obiectul unor mari nemulţumiri ale orchestrei".

Mandeal a precizat că a dorit să fie repus în funcţia de dirijor al orchestrei, la care a renunţat pentru a fi în continuare director general al filarmonicii, după adoptarea Ordonanţei 189/2008, care prevedea incompatibilitatea dintre cele două funcţii.

Totodată, Mandeal a spus că el nu cunoaşte conţinutul memoriului semnat de majoritatea membrilor orchestrei, întrucât documentul nu a fost adus şi la cunoştinţa conducerii filarmonicii, însă, cu toate acestea, a cerut în regim de urgenţă o anchetă a Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN) în instituţia pe care o conduce. "Nu îmi este indiferent cum plec", a spus Mandeal.

Concert maestrul Anda Petrovici a refuzat să dea vreo declaraţie presei.

Theodor Paleologu, ministrul Culturii, a spus că poate media conflictul până la un anumit punct, dar că nu poate face anumiţi paşi în locul actorilor implicaţi. De asemenea, el a confirmat că nu a acceptat, deocamdată, demisia lui Cristian Mandeal, pentru că a considerat că o astfel de măsură "necesită reflecţie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici