Mihaela Rădulescu, gazda primei licitaţii Artmark din Monte Carlo

Mihaela Rădulescu va fi amfitrioana primei licitaţii internaţionale Mamaia-Monaco, Art Impressionniste et Moderne & Bijoux, care se va desfăşura pe 22 iulie şi care cuprinde 51 de capodopere ale picturii româneşti şi o selecţie de bijuterii rare, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

692 afișări
Imaginea articolului Mihaela Rădulescu, gazda primei licitaţii Artmark din Monte Carlo

Mihaela Rădulescu (Imagine: George Filip/Mediafax Foto)

În seara de 22 iulie, pasionaţii de artă românească şi bijuterii rare vor avea parte de cel mai exotic duplex din istoria Casei Artmark, dar şi de cel mai îndrăzneţ proiect al pieţei de artă româneşti de până acum.

Potrivit comunicatului, după succesul primei licitaţii internaţionale de artă Bucureşti-Chişinău, Licitaţia de Vară 2012, Artmark continuă povestea artei româneşti peste hotare, de data aceasta în vestul Europei. Două destinaţii estivale premium, Monaco şi Mamaia, vor fi conectate prin artă şi bijuterii. Artmark a selectat pentru acest eveniment inedit nume cu rezonanţă ale artei româneşti - Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Marcel Iancu sau Theodor Pallady - capodopere cu un real potenţial investiţional pentru cumpărătorii din România şi Monte Carlo.

"Prin organizarea primei licitaţii în Principatul Monaco, ne propunem să începem un program de promovare a artei româneşti în spaţiul european. La acest moment se bucură de notorietate pe piaţa internaţională doar acei artişti români ce au emigrat şi s-au împlinit profesional în străinătate, nu şi marii maeştri ai artei româneşti, nicicând promovaţi în afara ţării. Ne propunem să contribuim la corectarea acestui neajuns şi să începem să prezentăm în străinătate şi alţi artişti români valoroşi, fie de patrimoniu fie contemporani, a căror cotă de piaţă are şanse foarte mari să crească dacă este promovată în pieţele potrivite", a afirmat Alexandru Bâldea, acţionar majoritar Artmark.

Mihaela Rădulescu va prezenta invitaţilor din Monte Carlo nu numai cele 51 de capodopere impresioniste şi moderne, dar şi o elegantă selecţie de 50 bijuterii rare, pentru care atât participanţii monegasci, cât şi cei români vor concura.

Printre vedetele Licitaţiei de Artă Impresionistă şi Modernă se numără pictura "Două surori" (ulei pe pânză, 65,5 x 55,5 cm) semnată de Nicolae Tonitza. Opera a făcut parte din colecţia Gheorghe Theodorescu, fratele celebrei actriţe de teatru Didi Theodorescu. Declinând arta marilor maeştri francezi (Délacroix, Ingres, Daumier, Carrière, Ferain şi Paulbot), Nicolae Tonitza generează unul dintre cele mai fascinante discursuri vizuale ale artei româneşti postimpresioniste. Valoare estimativă a picturii este de 100.000 - 150.000 de euro.

"Flori de vară" este o altă pictură-vedetă a licitaţiei, semnată de Ştefan Luchian, (ulei pe carton, 47 x 38 cm, valoare estimativă 40.000 - 60.000 de euro), provenită din cunoscuta colecţie a compozitorului Ion Dumitrescu. Opera pe care artistul a lăsat-o posterităţii formează, în continuare, unul dintre reperele culturii vizuale româneşti.

Printre cele mai spectaculoase bijuterii oferite la Mamaia şi Monaco se numără inelul Bucherer din platină, decorat cu diamant Emerald Cut de mari dimensiuni (preţ estimativ 55.000 - 77.000 de euro), realizat de bijutierul Axel Sedlatzek, în atelierul Bucherer din Berlin, cu tradiţie din 1888.

Cea mai preţioasă bijuterie este o creaţie din aur alb şi diamante, brăţara model Harry Winston, cu un preţ estimativ de 115.000 - 140.000 de euro. Brăţara este decorată cu 494 de diamante cu tăietură briliant, având în total 53 de carate.

Monegascii vor putea vizita expoziţia celor 51 de capodopere şi a celor 50 de bijuterii, în perioada 17 - 19 iulie, la Hotel Metropole din Monte Carlo. Pasionaţii de artă din România sunt aşteptaţi la Hotel Vega din Mamaia, duminică, 22 iulie, unde vor putea (re)vizita expoziţia loturilor (orele 10.00-20.00) şi, ulterior, participa la licitaţia Art Impressionniste et Moderne & Bijoux (ora 20.30).

Licitaţia va fi transmisă în direct pe site-ul Artmark TV.

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008. În cei cinci ani de existenţă, Artmark a organizat aproape 100 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 10.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 5,5 milioane de euro în 2010 la 11 milioane de euro în 2011 - într-o piaţă a vânzărilor publice care a crescut de la aproximativ 8,3 milioane euro în 2010 la aproximativ 14 milioane euro în 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici