Ministerul Culturii vrea să declare Muzeul Bucovinei din Suceava instituţie de importanţă naţională

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) supune dezbaterii publice proiectul de Hotărâre privind acordarea titulaturii de instituţie de importanţă naţională Muzeului Bucovinei din Suceava, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul MCIN.

188 afișări
Imaginea articolului Ministerul Culturii vrea să declare Muzeul Bucovinei din Suceava instituţie de importanţă naţională

Ministerul Culturii vrea să declare Muzeul Bucovinei din Suceava instituţie de importanţă naţională

Consiliul Judeţean Suceava a cerut acordarea titulaturii de muzeu de importanţă naţională Muzeului Bucovinei.

"În acest scop, a fost adus drept argument faptul că în patrimoniul muzeului se află colecţii unicat la nivel naţional, cum sunt Cetatea de Scaun a Sucevei, monument istoric reprezentativ şi unicat pentru istoria noastră, precum şi colecţii unice în cadrul Muzeului de Ştiinţele Naturii, colecţia de Scolytide şi colecţia de Malofage «Ştefan Negru»", arată o notă de fundamentare făcută publică de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Muzeul Bucovinei este o instituţie publică cu personalitate juridică, înfiinţată prin Hotărârea Consiliului Judeţean Suceava nr. 2/2002, care funcţionează conform Legii nr. 311/2003 a muzeelor şi a colecţiilor publice, republicată, şi care se finanţează din venituri proprii şi din subvenţii alocate de Consiliul Judeţean Suceava.

Muzeul are ca obiect de activitate: cercetarea, achiziţionarea, tezaurizarea, conservarea, restaurarea şi valorificarea patrimoniului cultural naţional şi universal, legat de om şi mediul său, de istorie, artă, etnografie, ştiinţele naturii, planetariu-astronomie, cu rolul social de cunoaştere, educaţie şi petrecere a timpului liber.

Muzeul Bucovinei s-a aflat, până în anul 2003, în subordinea Ministerului Culturii, când, în baza Hotărârii nr. 1235/2003 privind stabilirea unor măsuri pentru funcţionarea instituţiilor de cultură care se finanţează din bugetele locale, instituţia a trecut sub autoritatea Consiliului Judeţean Suceava. Astfel, Consiliul Judeţean Suceava, potrivit prevederilor art. 14 din Normele de clasificare a muzeelor şi a colecţiilor publice, aprobate prin ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2185/2007, a cerut acordarea titulaturii de muzeu de importanţă naţională.

Solicitarea Consiliului Judeţean Suceava a fost supusă analizei Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor în şedinţa din 24 aprilie, care a avizat-o favorabil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici