Mircea Cărtărescu, în turneu de promovare în Germania şi Austria, cu "Frumoasele străine"

Scriitorul Mircea Cărtărescu participă, în perioada 4 - 10 martie, la un turneu de promovare organizat în Germania şi Austria, cu ocazia publicării la editura vieneză Paul Zsolnay a traducerii volumului de povestiri "Frumoasele străine".

275 afișări
Imaginea articolului Mircea Cărtărescu, în turneu de promovare în Germania şi Austria, cu "Frumoasele străine"

Mircea Cărtărescu, în turneu de promovare în Germania şi Austria, cu "Frumoasele străine" (Imagine: David Nika / Mediafax Foto)

Volumul va fi prezentat în Germania, la Saarbrücken, Ingolstadt şi München, şi în Austria, la Salzburg, Graz şi Viena, în cadrul unor evenimente literare la care vor participa, de asemenea, traducătorul volumului, Ernest Wichner, şi scriitoarea Dana Grigorcea, informează Institutul Cultural Român.

"Umorul, satiricul şi grotescul au fost dintotdeauna, în volumele sale de versuri, în «Levantul» şi-n «Orbitor», în «Enciclopedia zmeilor» şi-n «De ce iubim femeile», a doua coardă la arcul lui Mircea Cărtărescu, alături de cea onirică şi vizionară. În «Frumoasele străine» ele sunt coarda dintâi. Puţine cărţi din literatura română de azi îi pot sta alături ca naturaleţe a povestirii şi ca ubicuitate a comicului, întins pe toate registrele, de la zâmbetul discret la râsul cu lacrimi. Cele trei povestiri unite de aceeaşi voce narativă, destinsă şi firească, sunt filme cu camera în mână, fără nici o emfază, mizând pe sinceritate şi simplitate. Sunt road movies, mai scurte sau mai lungi, cu scriitori, artişti vizuali, poliţişti şi criminali, studente şi responsabili culturali, fantome şi cineaşti, risipiţi într-o lume mereu surprinzătoare", se arată în prezentarea volumului "Frumoasele străine", de pe site-ul editurii Humanitas, la care a apărut această carte, în anul 2010.

Turneul lui Mircea Cărtărescu este organizat de editura austriacă Paul Zsolnay, în colaborare cu Institutul Cultural Român.

Turneul va începe la Berlin cu o zi dedicată întâlnirilor cu presa şi va continua după următorul program: pe 5 martie, de la ora locală 20.00, la Saarländisches Künstlerhaus (Saarbrücken), pe 6 martie, de la ora 19.00, la Barocksaal Stadtmuseum (Ingolstadt), pe 7 martie, de la ora 20.00, la Literaturhaus München (München), pe 8 martie, de la ora 19.30, la Literaturhaus Salzburg (Salzburg), pe 9 martie, de la ora 19.00, la Literaturhaus Graz (Graz), pe 10 martie, de la ora 19.00, la Cartierul literar Alte Schmiede (Viena).

Scriitorului Mircea Cărtărescu i-a fost decernat, în 2015, Premiul pentru Înţelegere Europeană, pentru trilogia "Orbitor", în deschiderea Târgului Carte de la Leipzig, şi Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană, în deschiderea Festivalului de la Salzburg. La editura Zsolnay au apărut traducerile în limba germană "Die Wissenden" (2007, în traducerea lui Gerhardt Csejka), "Der Körper" (2011, în traducerea lui Gerhardt Csejka) şi "Die Flügel" (2014, în traducerea lui Ferdinand Leopold).

Ernest Wichner s-a născut în anul 1952 în Guttenbrunn, România. Locuieşte şi lucrează din anul 1975 în Germania, fiind director al Literaturhaus Berlin din anul 2003. A publicat o serie de volume de poezie, cele mai recente fiind "bin ganz wie aufgesperrt" (Heidelberg 2010) şi "Neuschnee und Ovomaltine" (Berlin 2010). Ernest Wichner a realizat numeroase traduceri din limba română în limba germană.

Dana Grigorcea s-a născut în 1979 la Bucureşti. A urmat cursurile Facultăţii de Filologie germană şi olandeză la Bucureşti şi Bruxelles, studiind apoi, tot la Bruxelles, regie de teatru şi film. În prezent, trăieşte în Elveţia. În 2011, a publicat primul roman, la editura Kameru din Zürich, sub titlul "Baba Rada. Viaţa e trecătoare ca părul" ("Baba Rada, Das Leben ist vergänglich wie die Kopfhaare"). În cadrul Zilelor Literaturii Germane desfăşurate în iulie 2015, la Klagenfurt, autoarei i-a fost acordat premiul televiziunii austriece 3Sat pentru volumul "Sentimentul primar al nevinovăţiei", apărut la editura eleveţiană Dörlemann.

Sigrid Löffler s-a născut în 1942 şi a studiat la Universitatea Viena. A lucrat ca redactor şi corespondent cultural din Viena pentru publicaţia Süddeutschen Zeitung şi a fost membru al Literarische Quartett. Din 1994 lucrează pe cont propriu pentru Die Woche, Theater heute şi Basler Zeitung. În prezent, trăieşte la Berlin.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici