Mircea Cărtărescu, invitat de onoare la Festivalul Internaţional de Poezie de la Stockholm

Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa în calitate de invitat de onoare la cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie de la Stockholm, care va avea loc în perioada 16-18 noiembrie.

335 afișări
Imaginea articolului Mircea Cărtărescu, invitat de onoare la Festivalul Internaţional de Poezie de la Stockholm

Mircea Cărtărescu (Imagine: Andreea Balaurea/ Mediafax Foto)

Mircea Cărtărescu este cunoscut publicului suedez atât ca poet, cât şi ca prozator, fiind prezent în traducere suedeză cu şase volume personale - patru dintre acestea editate exclusiv cu finanţare suedeză -, precum şi cu selecţii în diverse antologii, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Cea de-a şasea apariţie editorială în limba suedeză a unui volum semnat de Mircea Cărtărescu a avut loc în noiembrie 2011, când, cu ocazia lansării în Suedia a "Jurnalului" său dintre anii 1994 şi 2003, apărut sub titlul suedez "Dagbok 1994-2003", scriitorul a întreprins un turneu în Stockholm, Göteborg şi Malmö. Alte lucrări literare ale lui Mircea Cărtărescu traduse în suedeză sunt "Nostalgia" (2002), "Orbitor" (2004, 2006, 2009) şi antologia de poezie "En lycklig dag i mitt liv" (2008).

Cărţile lui Mircea Cărtărescu se regăsesc de altfel în colecţia principalelor biblioteci din Suedia. Biblioteca Naţională (Regală) a Suediei, Biblioteca Nobel a Academiei Suedeze şi Biblioteca Municipală a oraşului Stockholm oferă cititorilor lor peste 50 de titluri ale autorului român în limbile suedeză, franceză, germană şi norvegiană, precum şi versiunile originale în limba română.

Mircea Cărtărescu a fost introdus în limba suedeză ca poet în 1997, prin intermediul unei selecţii de versuri publicate în antologia "Corespondenţe lirice: poezie contemporană română şi suedeză", volum redactat şi tradus de Dan Shafran şi editat de Fundaţia Culturală Română. Ulterior, noi selecţii din poezia lui Mircea Cărtărescu au apărut în antologiile "Noi corespondenţe lirice" (Editura Fundaţiei Culturale Române, 2002) şi "Om jag inte får tala med någon nu" (editura Tranan, 2011), precum şi în revista literară Lyrikvännen (2008).

Tot în 2008 a apărut la editura Ellerströms antologia de autor "En lycklig dag i mitt liv/ O zi fericită din viaţa mea", în traducerea lui Dan Shafran şi Lars-Inge Nilsson.

Festivalul Internaţional de Poezie de la Stockholm, cel mai prestigios dintre evenimentele de gen din Suedia, a fost fondat în 1997 şi este organizat de revista literară 10-tal. Titulatura ediţiei din acest an este "Aurora boreală". Institutul Cultural Român de la Stockholm a fost partener al festivalului în 2011.

Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956 la Bucureşti. A absolvit Facultatea de Limbă şi Literatură Romană a Universităţii din Bucureşti în 1980.

În prezent, este conferenţiar doctor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. Este poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist.

Cărţile sale au fost premiate de Academia Romană, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Asociaţia Scriitorilor Profesonişti din România (ASPRO), Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România, precum şi de revistele Cuvântul, Ateneu, Flacăra, Tomis şi Ziarul de Iaşi.

De asemenea, cărţile sale au fost nominalizate în Franţa pentru premiile Médicis - Le meilleur livre étranger, Prix Union Latine. Volumul de proză "Nostalgia" a primit, în 2005, Premiul "Giuseppe Acerbi", Castel Goffredo, Italia.

Cărtărescu a fost invitat la târguri de carte prestigioase precum cele de la Frankfurt, Leipzig, Goteborg şi Torino. Scriitorul a fost decorat, în 2010, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, o prestigioasă decoraţie acordată de statul francez în domeniul culturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici