Mumie preincaşă, descoperită în Peru

Arheologii care lucrează la situl Huaca Pucllana din Peru au descoperit, marţi, într-un mormânt, o mumie ce se pare că aparţine vechiului cult Wari, care s-a dezvoltat în zonă înainte de cultura incaşă.

60 afișări
Imaginea articolului Mumie preincaşă, descoperită în Peru

Peru

În afară de mumie, care aparţine unei femei, mormântul mai conţine rămăşiţele a doi alţi adulţi şi ale unui copil.

Acesta este primul mormânt Wari intact descoperit la Huaca Pucllana, în Lima, iar cercetătorii cred că datează din anul 700 d.Hr.

"Am mai descoperit şi alte morminte înainte", a spus Isabel Flores, coordonatorul sitului.

"Însă toate aveau găuri sau erau distruse. Este pentru prima dată când am găsit un mormânt intact", a spus aceasta.

Arheologi au învelit mumia în hârtie, după care au aşezat-o pe o placă de lemn. Chipul mumiei a fost descoperit, dând la iveală două globuri oculare albastre.

Celelalte mumii au fost extrase din mormânt în acelaşi mod, la începutul săptămânii.

"Chipul ei m-a uimit", a spus Miguel Angel, un muncitor care participă la lucrările arheologice.

"Nu mă aşteptam să găsesc aşa ceva", a mai spus acesta. "Nu mi-am dat seama din ce material erau făcuţi ochii", a adăugat Angel.

Populaţia Wari a trăit în zona în care astăzi se găseşte Peru, o perioadă de aproximativ 500 de ani, între 600 şi 1100 d.Hr.

Capitala lor era situată lângă locul în care, în prezent, se află oraşul Ayacucho, în Anzi, dar Wari călătoreau mult şi erau cunoscuţi pentru reţeaua lor de drumuri.

Flores a spus că la Huaca Pucllana au fost descoperite aproximativ 30 de morminte. Mormintele Wari în stare bună de conservare pot fi identificate după obiectele textile şi ceramice specifice plasate în jurul decedatului.

Copiii mici erau adesea sacrificaţi şi de obicei erau îngropaţi lângă adulţi. Copilul descoperit în noul mormânt pare a fi fost sacrificat.

Descoperirea confirmă faptul că populaţia Wari îşi îngropau morţii în zona în care în prezent se află Lima şi oferă mai multe informaţii despre modul în care aveau loc înmormântările.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici