Muzeul Colecţiilor de Artă se închide pentru renovare

Muzeul Colecţiilor de Artă se închide, luni, pentru renovare, până la sfârşitul anului 2010, când va fi deschis integral, într-o nouă formulă expoziţională.

181 afișări
Imaginea articolului Muzeul Colecţiilor de Artă se închide pentru renovare

Muzeul Colecţiilor de Artă se închide pentru renovare (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Din cauza avansării lucrărilor de consolidare, amenajare şi climatizare la corpurile B şi C - iniţiate în iunie 2008 -, cele aproximativ 9.000 de piese de artă plastică şi decorativă care se găseau în aceste spaţii vor fi transferate în corpul A, pentru a beneficia, în acest interval, de un spaţiu adecvat, asigurat împotriva incendiilor, în condiţii de depozitare, securitate si microclimat optime.

Finanţarea lucrărilor este asigurată dintr-un împrumut oferit României de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în vederea reabilitării monumentelor istorice din ţară, şi se derulează prin Unitatea de Management a Proiectului, aflată în subordinea Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional. Lucrările sunt estimate la aproximativ 5 milioane de euro.

Din cauza închiderii Muzeului Colecţiilor de Artă, Muzeul "K. H. Zambaccian" îşi va schimba programul de vizitare. Muzeul va fi deschis de sâmbătă până miercuri şi închis în fiecare joi şi vineri. Schimbarea de orar a muzeului a fost decisă pentru a compensa faptul că Muzeul Colecţiilor de Artă era singurul din Bucureşti deschis lunea şi marţea.

Muzeul "K. H. Zambaccian" a fost recent renovat, iar expunerea a fost reorganizată.

În prezent, în Corpul A al Muzeului Colecţiilor de Artă sunt expuse 14 dintre cele 44 de colecţii pe care le deţine instituţia. Muzeul deţine piese de artă românească modernă, mobilier, artă decorativă: bijuterii, sticlărie, costume, dar şi artă orientală şi extrem-orientală.

După redeschiderea muzeului, la sfârşitul lui 2010, vor putea fi vizitate toate cele trei corpuri. În corpul A nu se va modifica expunerea. În schimb, în corpurile B şi C, amenajările muzeale trebuie realizate în întregime.

Potrivit reprezentanţilor muzeului, se doreşte ca instituţia să aibă un aspect unitar, astfel încât nu se va modifica conceptul de bază, acela de a amenaja fiecare colecţie ca pe un interior de locuinţă, în care să se regăsească personalitatea colecţionarului şi atmosfera interbelică.

Muzeul va include colecţiile mari ale unor nume consacrate, precum Anastase Simu, Garabet Avakian, Barbu Slătineanu, Iosif Dona etc., colecţii memoriale, care nu au mai fost expuse până acum (Michaela Eleutheriade, Iosif Iser), şi colecţii intrate recent în patrimoniul instituţiei (Emanoil şi Ortansa Anca, Radu Ionescu, Claudiu Simcescu etc).

Muzeul Colecţiilor de Artă a fost inaugurat în 1978 şi prezintă colecţii donate de diferite personalităţi din România. Patrimoniul muzeului include tablouri, sculpturi din lemn şi fildeş, icoane pe sticlă, desene, gravuri şi ceramică din diferite ţări.

Citeşte şi:

Muzeul Satului se extinde

Muzeul Prado va expune virtual tablouri celebre

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici