Muzeul Naţional de Artă Contemporană lansează joi noul sezon expoziţional

Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) a anunţat lansarea, începând de joi, 25 mai, a noului sezon expoziţional.

174 afișări
Imaginea articolului Muzeul Naţional de Artă Contemporană lansează joi noul sezon expoziţional

MNAC

Astfel, începând cu ora 17.00, are loc dezbaterea publică MNAC International Academy, ce îi are ca invitaţi speciali pe Mara Raţiu (RO) şi pe artiştii Decebal Scriba (FR/RO) şi János Sugár (HU).

În spaţiul de intrare de la parterul Muzeului, Klaas Kloosterboer, unul dintre artiştii de renume activi în Olanda, construieşte un spaţiu-instalaţie, Rephrase, Revise, Replace, pornind de la reflecţia pe marginea mediului picturii şi a limbajului. Expoziţia este curatoriată de Maria Rus Bojan şi beneficiază de sprijinul generos al Fondului Mondriaan pentru Artă Vizuală şi Patrimoniu Cultural, MB Art Agency şi Ellen de Bruijne Projects, Olanda.

În Sala de Marmură va fi inaugurată, ca parte din Bienala Art Encounters 2023, My Black Rhino is Not a Myth: art science fictions (curator Adrian Notz) instalaţia Black Cloud semnată de către artistul mexican Carlos Amorales – o nouă propunere de confruntare prin intermediul instrumentelor artistice cu acest spaţiu marcat de o puternică încărcătură istorică.

În spaţiul principal al Muzeului, aflat la primul etaj, continuă recent inaugurata expoziţie a Achiziţiilor de Artă 2022, PULS 22. „Un decont vizual al procesului de selecţie extrem de complex, derulat de echipa MNAC cu sprijinul şi implicarea inestimabilă a unui juriu internaţional, PULS 22 se construieşte printr-o serie de vectori (strategic, teoretic, vizual) care contribuie la (re)definirea colecţiei muzeului, fiind, de asemenea, o vedere în secţiune asupra culturii vizuale din România postbelică”, au transmis reprezentanţii muzeului.

Şi în acest sezon rămân vizitabile depozitele colecţiei de artă ale muzeului, în expoziţia Leviathan, de la etajul al doilea, un proiect multi-disciplinar unic în România, conceput de Călin Dan (Director MNAC) şi curatoriat de Irina Radu (Şef Secţie Colecţii de Artă).

Etajul trei găzduieşte expoziţia retrospectivă Ecaterina Vrana, curatoriată de Simona Vilău, o prezentare inedită, construită pe principiul spaţiului protector şi susţinută de un bogat material din arhivele artistei.

La etaj patru, artistul cipriot Theodoulos Gregoriou prezintă în expoziţia Geografie Mentală – Constelaţii – organizată în colaborare cu Ministerul Culturii din Republica Cipru şi curatoriată de Alexandru Oberländer-Târnoveanu şi Catherine Louis Nikita – o selecţie de lucrări emblematice şi reprezentative din cariera sa artistică, începând cu perioada studiilor la Bucureşti, în anii '80, precum şi o instalaţie site-specific concepută pentru spaţiul de la MNAC.

„Continuăm colaborarea cu noua generaţie de artişti tineri, prin performance-ul Muscle, Nerves, Tendons and Teeth conceput de Alexandra Boaru şi interpretat alături de Eva Chapkin, precum şi prin recent inaugurata expoziţie colectivă a studenţilor şi absolvenţilor Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti din spaţiu Dialog – unde muzeul oferă cadrul pentru un format educaţional complementar şi pentru coagularea comunitară. De asemenea, spaţiul expoziţional din Auditorium găzduieşte expoziţia Pixels From a Future Past, un discurs despre intersecţiile dintre artă şi tehnologie / new media, organizată de CINETIc (Centrul Internaţional de Cercetare şi Educaţie în Tehnologii Inovativ Creative al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică <I. L. Caragiale> din Bucureşti)”, mai arată reprezentanţii MNAC.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici