Muzeul Smithsonian lansează o "colecţie 3D"

Prestigiosul muzeu Smithsonian, instituţie ce grupează muzeele naţionale din Washington, a lansat miercuri o "colecţie 3D" care permite vizitatorilor să vadă, de pe computerele şi dispozitivele lor mobile, exponate de colecţie în trei dimensiuni şi chiar să le imprime.

71 afișări
Imaginea articolului Muzeul Smithsonian lansează o "colecţie 3D"

Muzeul Smithsonian lansează o "colecţie 3D" (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Un număr de 20 de exponate, inclusiv o statuie a lui Buddha, avionul fraţilor Wright care au reuşit primul zbor în 1903, o supernova şi masca modelată după chipul preşedintelui american Abraham Lincoln în timpul vieţii acestuia au fost digitalizate şi pot fi admirate în 3D pe site-ul http://3d.si.edu.

Acest program permite "utilizarea tehnologiei 3D pentru a spune o poveste", a explicat într-o conferinţă de presă Günter Waibel, directorul programului de digitalizare de la Muzeul Smithsonian.

Din faţa computerului său, vizitatorul poate să învârtă exponatul pe toate părţile, să îl privească din diverse unghiuri, din plan apropiat şi chiar să descarce de pe site datele caracteristice acestuia.

Dacă posedă o imprimantă 3D, vizitatorul va putea astfel să imprime o orhidee din Ecuador, o fosilă de balenă şi chiar un scaun creat de italianul Giovanni Battista Pergolesi la începutul secolului al XVIII-lea.

Imaginile sunt însoţite de comentariile curatorilor muzeului.

"Tehnologia 3D permite oamenilor să privească aceste obiecte într-o manieră complet nouă, care nu este posibilă de pe culoarele muzeului", a subliniat Günter Waibel. Programul permite, totodată, profesorilor, cercetătorilor şi arheologilor să studieze exponatele în planuri apropiate.

Programul a beneficiat de un buget de 350.000 de dolari, sumă la care s-au adăugat donaţiile făcute de numeroase companii specializate în tehnologia 3D.

Smithsonian, care grupează 19 instituţii muzeale, precum National Gallery, Muzeul Aerului şi Spaţiului şi Muzeul de Istorie Americană, dispune de o colecţie impresionantă de 137 de milioane de obiecte.

Adăugarea de noi obiecte în programul 3D, al căror număr nu a fost deocamdată stabilit, va reprezenta următoarea etapă a acestui proiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici