Neagu Djuvara: Prezenţa mea la Salon du Livre de la Paris nu se justifică

Istoricul Neagu Djuvara a declarat pentru MEDIAFAX că a renunţat să participe la ediţia din acest an a Salon du Livre de la Paris, unde România este ţară invitată de onoare, în contextul în care întâlnirea sa cu scriitorul Jean d'Ormesson, promisă de H. R. Patapievici, nu s-a materializat.

522 afişări
Imaginea articolului Neagu Djuvara: Prezenţa mea la Salon du Livre de la Paris nu se justifică

Neagu Djuvara: Prezenţa mea la Salon du Livre de la Paris nu se justifică (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafaxfoto)

"Nu văd de ce m-aş duce, pentru că nu am mai scos nicio carte pe care să o prezint acolo. Pe de altă parte, nu ştiu ce a fost în capul lui Patapievici (fostul preşedinte al Institutului Cultural Român, n.r.) să fac o întâlnire cu Jean d'Ormesson. Pentru că el a aranjat această întâlnire, care nu s-a materializat. A fost dorinţa lui Patapievici încă de acum un an, pe care mi-a spus-o mie şi eu am luat-o de bună. A spus că a făcut un prim pas acolo la Paris, dar nu a făcut niciun pas", a spus Neagu Djuvara pentru MEDIAFAX.

Conducerea Institutului Cultural Român - organizator al standului României la Salonul de carte de la Paris - s-a schimbat pe 11 septembrie 2012, odată cu numirea lui Andrei Marga în funcţia de preşedinte al instituţiei, după demisia lui Horia-Roman Patapievici.

Neagu Djuvara a adăugat că, "din fericire", nu a fost contactat de actuala conducere a Institutului Cultural Român în legătură cu prezenţa sa la ediţia din acest an a Salonului de Carte de la Paris.

"Merg la Paris să îmi văd familia, să îmi rezolv nişte chestii medicale, nu vreau neapărat să fiu constrâns din partea ICR-ului să particp la nu ştiu ce masă rotundă. Plec la Paris pe socoteală proprie, din motive personale şi medicale. Deci nu mă duc la Târgul de Carte, pentru că nu am ce căuta", a mai spus Neagu Djuvara pentru MEDIAFAX.

Neagu Djuvara este un alt nume confirmat că va absenta de la ediţia din acest an a Salonului de Carte de la Paris, alături de cele ale lui Andrei Pleşu şi Mircea Cărtărescu.

Vineri, Andrei Pleşu a confirmat pentru MEDIAFAX că nu va lua parte la ediţia din acest an a Salon du Livre şi a subliniat că a informat conducerea ICR în legătură cu decizia sa încă din urmă cu două luni.

"Drumurile în străinătate şi călătoriile mai lungi îmi sunt dozate de medici cu foarte multă rigoare, dar nici nu sunt încântat să colaborez cu ICR-ul în formula lui actuală. I-am anunţat încă de acum două luni că nu particip", a spus Andrei Pleşu pentru MEDIAFAX.

Referitor la faptul că ICR nu a actualizat programul autorilor români la Salonul de carte de la Paris şi că numele său apare încă în acest document, Andrei Pleşu a apreciat că este vorba despre "un fals". "De multă vreme am zis că nu merg şi, de altfel, nu sunt singurul care a anunţat că nu merge".

"64 de autori invitaţi... e o aberaţie. O gândire stahanovistă", a mai spus Andrei Pleşu pentru MEDIAFAX.

Totodată, Mircea Cărtărescu a anunţat că a decis să nu participe la Salon du Livre, fără a anunţa oficial conducerea ICR, informaţia fiind confirmată pentru MEDIAFAX de soţia acestuia. Potrivit acesteia, scriitorul va prezenta public motivele deciziei sale în cursul acestei săptămâni.

De asemenea, marţi, scriitoarea Ana Blandiana a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu va reprezenta la Salon du Livre de la Paris nici Guvernul României, nici Institutul Cultural Român (ICR), ci propriile sale cărţi şi literatura română, care este invitat de onoare al salonului.

"Voi fi la Paris ca invitată a Ministerului Culturii Francez şi dintr-o obligaţie firească faţă de editorul meu din Franţa, care îmi lansează volumul de nuvele fantastice «Les Saisons», finanţat de el însuşi, fără ajutorul ICR. Nu voi reprezenta la Salon du Livre nici Guvernul României, nici ICR, ci propriile mele cărţi şi literatura română care este invitat de onoare al salonului", spune Ana Blandiana.

Aceasta spune că invitaţia de a participa la Salon du Livre este onorantă. "Este o invitaţie onorantă, perfectată în urmă cu câţiva ani şi pe care, în calitatea mea de scriitor român, mi se pare firesc să o onorez", mai spune Ana Blandiana.

Un alt nume vehiculat că ar fi refuzat să participe la Salonul de Carte de la Paris este cel al scriitorului Gabriel Liiceanu. Până la ora difuzării acestei ştiri, Liiceanu nu a putut fi contactat.

Salonul de Carte de la Paris, una dintre cele mai mari manifestări literare internaţionale, se va desfăşura în perioada 22 - 25 martie. România este ţară invitată de onoare la ediţia din acest an a Salonului de Carte de la Paris.

Salonul Internaţional de Carte de la Paris are o medie de 180.000 de vizitatori pe ediţie. Salon du Livre reuneşte în fiecare an peste 1.000 de expozanţi din 40 de ţări, 30.000 de profesionişti ai pieţei editoriale internaţionale şi peste 2.000 de autori din toată lumea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici