NexT - filme de scurt şi mediu metraj, regizori aspiranţi şi celebri, dar şi multă energie

Festivalul Internaţional de Scurt şi Mediumetraj NexT a ajuns în 2009 la cea de-a treia ediţie. În cele 5 zile, publicul, invitaţii şi organizatorii au avut parte de peste 100 de filme, seminarii de regie, scenaristică, producţie şi finanţare, petreceri, dar şi de energie, culoare şi profesionalism.

85 afișări
Imaginea articolului NexT - filme de scurt şi mediu metraj, regizori aspiranţi şi celebri, dar şi multă energie

NexT - filme de scurt şi mediu metraj, regizori aspiranţi şi celebri, dar şi multă energie (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

NexT, festival iniţiat în memoria regizorului Cristian Nemescu şi a sunetistului Andrei Toncu, a debutat pe 1 aprilie şi nu a fost deloc o glumă. Festivalul a reuşit, în cei trei ani de existenţă, să îşi adune în juru-i o echipă dedicată, un public tânăr şi colorat, dornic să cunoască lucruri noi şi să înveţe de la profesionişti, dar şi un "cerc de prieteni" fideli printre regizorii români de notorietate, care în fiecare an sunt alături de NexT.

Ada Solomon, fondatoarea Fundaţiei Culturale NexT, a catalogat festivalul drept "o stare de spirit" şi un "mod de viaţă". Şi, prin cele cinci zile de festival, dar şi prin amintirile păstrate din ediţiile anterioare, s-a demonstrat din plin acest lucru.

Festivalul NexT a fost, ca şi în ceilalţi ani, o întâlnire a regizorilor consacraţi cu regizorii tineri sau aspiranţi, dar şi o întâlnire a cineaştilor "noului val" românesc cu mai vechile lor lucrări.

Imediat după gala de deschidere, au fost proiectate trei filme de şcoală semnate de Cristian Mungiu, Hanno Hofer, respectiv Corneliu Porumboiu. Dacă în "Mâna lui Paulista" se poate observa înclinaţia lui Mungiu către umor, dar şi o coerenţă a poveştii şi a imaginii, în "Telefon din străinătate", de Hanno Hofer, este de remarcat atenţia acestuia la detalii şi aplecarea către o estetică clasică. Pe de altă parte, în filmul "Călătorie la oraş", semnat de Corneliu Porumboiu, este prevăzută tema recurentă din producţiile regizorului: viaţa de provincie povestită în stil "râsu'-plânsu'". Prezent la proiecţia scurtmetrajului, care a stârnit aplauze şi aprecieri, Porumboiu a mărturisit publicului NexT că nu îi place să îşi vadă vechile filme.

Publicul s-a întâlnit cu regizorii premiaţi nu doar prin intermediul filmelor lor din tinereţe, ci şi în cadrul unui seminar de regie, la care a participat, printre alţii, Radu Muntean, Cristian Mungiu şi Corneliu Porumboiu.

În cadrul seminarului, Cristian Mungiu a remarcat că aşa-zisul "nou val" al cinematografiei româneşti, definit prin preferinţa pentru minimalism şi teme periferice, va deveni în curând o modă, iar noii cineaşti români se vor afla în faţa provocării de a crea ceva nou. În acelaşi timp, acelaşi "nou val" este o garanţie pentru filmul românesc în general, criticii internaţionali fiind atenţi la ceea ce se întâmplă în cinematografia românească.

Tot pentru NexT au venit la Bucureşti critici celebri, precum Dan Făinaru (Screen International), Boyd van Hoeij (Europeanfilms.net) şi Jay Weissberg (Variety)."Ce rămâne după un val cinematografic este o serie de regizori care îşi fac propriile filme", a declarat Făinaru în timpul unei mese rotunde, subliniind că regizorii români au mai mare nevoie de publicul din ţară decât de cel din străinătate. "Cinematografia are nevoie de public. Film nu înseamnă un om care stă singur într-un cinematograf şi salivează", a spus acesta.

Şi, pornind de la acestea, se poate spune că NexT reuşeşte să îşi educe propriul public, acesta fiind fidel şi, după cinci zile, cu siguranţă mai avizat şi gata de producţiile următoare.

Pe lângă toate astea, NexT a însemnat scurtmetraje şi mediumetraje care au îmbinat producţiile de şcoală cu cele profesioniste, premiate la diferite festivaluri. În competiţie au fost incluse filme din ţări precum Israel ("Imnul", care a şi câştigat Trofeul NexT), Germania, Australia, Spania, Marea Britanie şi Argentina. De asemenea, în secţiunea "Prietenii festivalului" au fost prezentate filme iubite de public, precum "Lampa cu căciulă", de Radu Jude, dar şi noi apariţii care au încântat spectatorii, precum "Pentru el", de Stanca Radu.

Din juriu au făcut parte, printre alţii, apropiaţi ai lui Cristian Nemescu, precum monteurul Cătălin Cristuţiu şi regizorul sârb Stefan Arsenijevic.

Faţă de cele două ediţii precedente, NexT s-a extins, proiecţiile având loc, pe lângă Cinemateca Eforie, şi la Cinema Scala, săli care, între 1 şi 5 aprilie, au fost pline de persoane care au comentat scenariul şi regia diferitelor poveşti spuse în scurtmetraje şi mediumetraje.

De altfel, la cea de-a treia ediţie a festivalului, publicul a putut vedea filmele de început ale unor mari regizori, în cadrul unei secţiuni dedicate Festivalului Internaţional de Film de la Locarno (secţiunea Leopards of Tomorrow). Astfel, spectatorii au putut vedea, printre filmele selectate, şi scurtmetrajul "Ocupaţii", de Lars Von Trier.

Şi, pe lângă filme şi seminarii, serile NexT au fost dedicate muzicii live, cu trupele Nişte Băieţi, E.M.I.L. şi Nightlosers, dar şi dansului.

"Încheiem cea de-a treia ediţie a festivalului NexT, dedicată lui Cristian Nemescu şi Andrei Toncu, şi tot ce aţi văzut în ultimele zile este dedicat lor şi memoriei lor. (...) Sper că sunt mulţumiţi (...) de energiile pe care le-am adunat aici", a declarat Ada Solomon, directorul festivalului. De asemenea, în deschiderea galei de premiere, a fost prezentat un montaj de imagini şi sunet în premieră, cu Cristian Nemescu şi Andrei Toncu, ce au stârnit valuri de aplauze şi chiar lacrimi.

"A fost o provocare şi suntem mândri de ce a ieşit", a concluzionat Ada Solomon.

Festivalul Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT a avut loc în perioada 1 - 5 aprilie şi a implicat proiecţii la Cinema Scala, Cinemateca Eforie şi seminarii la Orange Concept Store. Anul acesta, secţiunilor deja cunoscute, precum Festival Cities, Countries in Focus, Semaine de la Critique, Şi ei au fost NexT Generation, Festival Friends, şi secţiunii speciale Cristi & Otto, dedicată filmelor realizate de Cristian Nemescu şi Andrei Toncu, li s-au alăturat Robert Bosch Stiftung şi Best of Locarno - Leopards of Tomorrow.

Filmul care a luat trofeul NexT, "Imn/ Anthem", vorbeşte despre miracolele care se întâmplă şi în realitate. Câteodată, chiar şi cele mai comune zile iau o turnură neaşteptată, după cum descoperă un burlac la vârsta a doua din suburbii când porneşte să cumpere lapte într-un cartier din Ierusalim. Scurtmetrajul a fost distins cu premiul Cinefondation la Festivalul de Film de la Cannes 2008, premiul întâi la Tel Aviv IFF 2008, premiul al doilea în Student Competition la San Sebastian Film Festival 2008, Marele Premiu IFF Mediaschool, Lodz, în 2008, şi Best Fiction Film la VGIK IFF, Moscova, 2008.

Premiul "Cristian Nemescu" pentru cel mai bun regizor i-a fost decernat islandezului Runar Runarrson, pentru scurtmetrajul "2 Birds", în timp ce premiul "Andrei Toncu" pentru "cel mai bun sound design" i-a revenit lui Greg Marshall, pentru filmul "Cherries".

De asemenea, premiul pentru cel mai bun film românesc i-a fost decernat lui Tudor Jurgiu, pentru scurtmetrajul "Nunta lui Oli".

Au mai fost premiate scurtmetrajele "Taxi Wala", în regia lui Lola Frederich şi sunet semnat de Sophie Laloy, şi "The Dead Hear Not the Bells", în regia lui Benjamin Minguet, sunet semnat de Martin Wheeler, ambele distinse cu menţiuni speciale.

Festivalul NexT a fost înfiinţat în urmă cu doi ani de Societatea Culturală NexT, fondată în memoria regizorului Cristian Nemescu şi a sunetistului Andrei Toncu, care şi-au pierdut viaţa într-un accident de maşină, în august 2006.

(Material realizat de Alexandra Buzaş şi Oana Ghiţă; alexandra.buzas@mediafax.ro, oana.ghita@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici