Noaptea Albă a Filmului Românesc, pe 17 septembrie, la Bucureşti - VIDEO

Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc organizează, pe 17 septembrie, Noaptea Albă a Filmului Românesc, în nouă locaţii de proiecţie urmând să fie prezentate filme româneşti de toate genurile, realizate de cineaşti din toate generaţiile.

650 afișări
Imaginea articolului Noaptea Albă a Filmului Românesc, pe 17 septembrie, la Bucureşti - VIDEO

Noaptea Albă a Filmului Românesc, pe 17 septembrie, la Bucureşti (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Cele peste 30 de filme autohtone vor fi proiectate între orele 18.00 şi 2.00 în Piaţa "George Enescu", la Uranus 144, pe Terasa Clubului Fabrica, la Noul Cinematograf al Regizorului Român (MŢR) şi MŢR Open Air, precum şi la Cinema Patria, Cinema Studio, Sala "Elvira Popescu" şi Cinema Eforie.

Astfel, Muzeul Ţăranului Român (MŢR) va găzdui un program special de proiecţii intitulat "Maeştrii", ce cuprinde titluri intrate în patrimoniul de aur al cinematografiei româneşti, precum "Valurile Dunării" de Liviu Ciulei, "Secvenţe" de Alexandru Tatos, "O vară de neuitat" de Lucian Pintilie sau "Nunta de Piatră" de Mircea Veroiu şi Dan Piţa.

Cinematograful Patria va deveni în seara zilei de 17 septembrie locul în care va putea fi vizionată o selecţie a primelor filme de lungmetraj ale unor regizori români recunoscuţi pe plan internaţional, precum "Marfa şi banii" de Cristi Puiu sau "A fost sau n-a fost?" de Corneliu Porumboiu.

De asemenea, publicul va putea viziona la MŢR şi Patria cea mai recentă premieră de film românesc, "Marţi, după Crăciun" de Radu Muntean.

La Club Fabrica, pasionaţii de filme se vor putea bucura de un program maraton de scurtmetraje originale şi recompensate la prestigioase festivaluri internaţionale de film printre care "Colivia" de Adrian Sitaru, "Nunta lui Oli" de Tudor Cristian Jurgiu şi "Oxigen" de Adina Pintilie.

În noua locaţie open air din Piaţa "George Enescu", iubitorii genului comedie vor petrece seara în compania unei producţii de top precum "Nuntă în Basarabia" de Napoleon Helmis, prezentată în avanpremieră.

Nu în ultimul rând, în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc, regizorul Radu Gabrea îşi va prezenta în premieră absolută în Bucureşti cea mai recentă producţie a sa, filmul "Mănuşile roşii".

"Sperăm să trezim atât interesul spectatorului, care e tot mai dornic să vadă film românesc, dar şi a celui care poate experimenta caracterul specific al acestui tip de eveniment (filme diferite în locaţii diferite), renunţând poate la obiceiul de a viziona filmul românesc acasă, pe computer, urmare a unui download ilegal de pe internet", a declarat Ramona Sârbu, coordonatorul proiectului.

Intrarea la filme va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Conceput ca urmare a necesităţii de promovare constantă a filmului românesc şi inspirat de succesul pe care l-au avut proiecte similare precum, Noaptea Albă a Bucureştiului, Noaptea Albă a Muzeelor sau Noaptea Albă a Galeriilor, evenimentul îşi propune să ofere publicului larg ocazia de a petrece o noapte în compania unor filme româneşti de toate genurile, realizate de cineaşti din toate generaţiile, acoperind astfel o paletă cât mai largă de gusturi.

Programul complet al filmelor va fi disponibil în curând pe site-ul www.tiff.ro

Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Primăria Muncipiului Bucureşti, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi ARCUB. Co-organizatori ai evenimentului sunt Noul Cinematograf al Regizorului Român, România Film şi Centrul Naţional al Cinematografiei, iar parteneri sunt Arhiva Naţională de Filme - Cinemateca Română, Uniunea Cineaştilor din România, Institutul Francez şi Ambasada Franţei, Club Fabrica, HBO România şi Librăriile Humanitas.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici