NOBEL 2013: Cine este Alice Munro, "suverana artei nuvelei contemporane", recompensată cu premiul pentru literatură

Scriitoarea canadiană de limbă engleză Alice Munro, în vârstă de 82 de ani, considerată "suverana artei nuvelei contemporane" şi supranumită "Cehov al Canadei rurale", a primit, joi, premiul Nobel pentru literatură.

973 afișări
Imaginea articolului NOBEL 2013: Cine este Alice Munro, "suverana artei nuvelei contemporane", recompensată cu premiul pentru literatură

NOBEL 2013: Cine este Alice Munro, "suverana artei nuvelei contemporane", recompensată cu premiul pentru literatură (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2013 a fost acordat scriitoarei Alice Munro, considerată "un maestru al prozei scurte contemporane", a precizat Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de ştiinţe din Suedia.

Aceasta este pentru prima dată în istoria de 112 ani a premiilor Nobel când Academia suedeză a recompensat un autor care scrie doar nuvele.

Alice Munro este primul scriitor canadian recompensat cu Nobelul pentru literatură şi, totodată, cea de-a 13-a femeie care a primit această distincţie.

Scriitoarea canadiană a apărut de mai multe ori în ultimii ani pe lista favoriţilor, iar specialiştii considerau că eleganţa stilului ei literar făcea din ea o candidată foarte serioasă.

"Munro este apreciată pentru arta ei subtilă a nuvelelor, impregnată cu un stil clar şi cu realism psihologic", precizează Academia suedeză într-o biografie a scriitoarei canadiene.

"Povestirile sale se derulează în general în orăşele, în care lupta oamenilor pentru o existenţă decentă duce adeseori la probleme relaţionale şi la conflicte morale - o tematică ancorată în diferenţele dintre generaţii sau în proiectele de viaţă contradictorii", se afirmă în aceeaşi biografie.

"În textele sale pot fi adeseori găsite descrieri ale unor evenimente cotidiene, dar decisive, un fel de epifanii, care lămuresc povestea ambientală şi străpung chestiunile existenţiale", a afirmat Academia suedeză.

Alice Munro, al cărei nume real este Alice Ann Laidlaw, s-a născut pe 10 iulie 1931, este canadiană şi scrie în limba engleză. Alice Munro scrie în principal nuvele, uneori asociate între ele, centrate adeseori pe personaje feminine, cu o acţiune situată în provinciile canadiene Ontario şi Columbia Britanică, din anii '40 până în prezent. Pentru calitatea textelor sale, scriitoarea a fost supranumită "Cehov al Canadei rurale".

Alice Munro s-a născut în Wingham, un orăşel din comitatul Huron, pe malul lacului Huron din provincia Ontario. Tatăl său era crescător de animale, iar mama ei a fost învăţătoare. A publicat prima nuvelă în 1950, pe vremea când era studentă la University of Western Ontario, şi a lucrat mai întâi ca ospătăriţă şi apoi ca bibliotecară. A părăsit universitatea în 1951, pentru a se căsători cu James Munro şi s-a mutat cu soţul ei la Vancouver, în provincia Columbia Britanică.

Cuplul ţine, începând din 1963, o librărie în oraşul Victoria. Soţii Munro au patru fiice (cea de-a doua a murit la naştere). În 1968 a publicat primul volum de nuvele, "Dance of the Happy Shades", care a fost recompensat cu Premiul Guvernatorului General, cea mai prestigioasă distincţie literară canadiană. A continuat cu volumul "Lives of Girls and Women", publicat în 1971.

Alice Munro a divorţat în 1972 şi a revenit în provincia Ontario, unde s-a căsătorit, în 1976, cu geograful Gerald Fremlin. De atunci, scriitoarea canadiană locuieşte cu acesta în localitatea Clinton, aflată foarte aproape de oraşul ei natal.

Printre celelalte volume ale sale se numără "Who Do You Think You Are?" (1978) - volum care i-a adus un al doilea Premiu al Guvernatorului General -, "The Moons of Jupiter" (1982), "Runaway" (2004), "The View from Castle Rock" (2006) şi "Too Much Happiness" (2009). Colecţia ei de povestiri "Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage" (2001) a reprezentat sursa de inspiraţie pentru filmul "Away from Her" (2006), regizat de Sarah Polley. Acest film a fost nominalizat la premiul Oscar la categoria "cel mai bun scenariu adaptat".

Un al treilea Premiu al Guvernatorului General i-a fost acordat pentru volumul "The Progress of Love" (1986).

Scriitoarea canadiană a fost recompensată cu premiul Man Booker International în 2009, pentru întreaga carieră.

Cel mai recent volum lansat de Alice Munro se intitulează "Dear Life" şi a apărut în anul 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici