Nomad - Minorities Film Festival, între 19 mai şi 28 iunie, în patru oraşe din România şi în Oslo

Prima ediţie a Nomad - Minorities Film Festival se va desfăşura între 19 mai şi 28 iunie, peliculele selectate pentru acest eveniment cinematografic urmând să fie proiectate în patru oraşe din România, dar şi în Oslo, a declarat, marţi, Daniel Mitulescu, preşedintele Asociaţiei Culturale Metropolis.

306 afișări
Imaginea articolului Nomad - Minorities Film Festival, între 19 mai şi 28 iunie, în patru oraşe din România şi în Oslo

Nomad - Minorities Film Festival, între 19 mai şi 28 iunie, în patru oraşe din România şi în Oslo (Imagine: Andreea Balaurea/ Mediafax Foto)

Daniel Mitulescu, preşedintele Asociaţiei Culturale Metropolis, Ionuţ Valentin Niţă, project manager, şi Ligia Keşişian, expert cultural artistic, au prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută în Bucureşti, proiectul primei ediţii a Festivalului de Film Nomad, un eveniment cinematografic care se concentreză pe subiecte relevante atât la nivel local, cât şi internaţional şi care explorează complexitatea istorică a grupurilor minoritare cu rădăcini puternice în România, lumea fascinantă a ritualurilor şi credinţelor, cât şi lupta continuă de păstrare a identităţii într-o societate tot mai uniformă şi standardizată.

"Eu cred că este un festival necesar, noi avem experienţă deja cu Caravana Metropolis, prin care am avut peste 220.000 de oameni, în cele trei ediţii. Ştim foarte bine că în România ne confruntăm cu o cotă a filmului american de peste 90%. Suntem campioni în Europa la capitolul acesta. În acelaşi timp, frecvenţa la cinema este foarte mică raportat la celelalte ţări europene şi de aici, cumva, a venit şi ideea unei caravane. A fost Caravana Metropolis, prin care încercam să proiectăm, în mare parte, filme europene, filme de calitate, dar cu un potenţial de entertainment, iar Festivalul Nomad vine cumva ca un festival care să aducă un aer proaspăt, să aducă filme cu o anumită tematică şi un festival care se adresează tinerilor şi încercăm să-i implicăm şi pe ei, prin scurtmetrajele pe care sperăm să le realizeze şi să le trimită, să le selectăm", a spus Daniel Mitulescu, marţi, în conferinţa de presă.

Pe de altă parte, acesta a precizat că festivalul este un eveniment cinematografic itinerant, filmele urmând să fie proiectate în Târgu-Mureş, Constanţa, Timişoara, Bucureşti şi în Oslo, Norvegia. "Avem patru oraşe ca obiectiv, unde vrem să ajungem - Târgu-Mureş, Constanţa, Timişoara, Bucureşti, şi un oraş din Norvegia. E un parteneriat pe care l-am creat cu Muzeul Intercultural din Oslo, un muzeu cu tradiţie şi un muzeu care oferă tinerilor de acolo (Norvegia, n.r.) ocazia de a vedea filme despre minorităţile din România. Noi vom aduce un film sperăm cât mai bun care să trateze şi minorităţile din Norvegia, cu precădere, populaţia sami, care este foarte interesantă, este populaţia care a fost în punctul de a-şi pierde tradiţia şi identitatea şi a reuşit să-şi creeze chiar un Parlament propriu, în nordul Norvegiei. Peste o săptămână, noi vom merge acolo şi o să-i cunoaştem pe aceşti oameni", a completat Mitulescu.

"Va fi o experienţă de cinema cu adevărat, cu nişte echipamente foarte performante, cu un sunet surround şi va fi poate mai bine decât a vedea un film la mall şi toate acestea în aer liber. Capacitatea va fi de peste 700 de persoane şi sperăm atingem cât mai mulţi oameni, preconizăm undeva la peste 25.000 de oameni care să vadă aceste filme", a mai spus Mitulescu.

Prezent la conferinţa de presă, Ionuţ Valentin Niţă, project manager, a precizat că Festivalul de Film Nomad face parte din proiectul Minorities Film Festival, finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009 - 2014 în cadrul programului "Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european".

"Proiectul este implementat de Asociaţia Culturală Metropolis împreună cu partenerul norvegian, Muzeul Intercultural din Oslo. Activităţile pe care Asociaţia Culturală le va derula în cadrul acestui proiect sunt identificarea, cercetarea şi documentarea filmelor cu tematică etnoculturală, care se va transpune în crearea unui catalog online, (...) şi o masă rotundă în Oslo, cu tematica «Cultura romă, caracteristici distincte». Punctul culminant al întregului proiect este reprezentat de Festivalul de Film Nomad, prin care propunem să ajungem să avem 50 de scurtmetraje care să participe la concursul de scurtmetraje şi proiecţiile de filme pe care le vom face în cele cinci oraşe, patru în România, unul în Norvegia, să ajungă la cel puţin 30.000 de spectatori", a declarat acesta.

Ligia Keşişian, expert cultural artistic, a spus că marţi a fost lansat şi un concurs de scurtmetraje, din cele înscrise până pe 30 aprilie urmând să fie selectate peliculele ce vor fi proiectate în programul festivalului.

"Astăzi (marţi, n.r.) lansăm un open call for shorts, adresat tuturor tinerilor cu vârsta peste 18 ani, să înscrie în concurs scurtmetraje realizate începând cu anul 2014, scurtmetraje noi despre cultura minorităţilor din România, despre identitatea lor, despre tradiţia lor, dar şi despre întâmplări din vieţile lor. Avem foarte multe minorităţi, aproximativ 19, romi, maghiari, turci, tătari, lipoveni, armeni, o gamă foarte mare şi subiectul este larg. Scurtmetraje se pot înscrie pe site-ul nostru, lansat astăzi, nomad.metropolisfilm.ro, până pe 30 aprilie 2015, iar, în urma jurizării, vor fi alese şase scurtmetraje care vor fi proiectate în cadrul festivalului, în cele cinci oraşe, iar trei dintre aceste scurtmetraje vor primi şi premii în bani: premiul I constând în 2.000 de euro, premiul al-II-lea, 1.000 de euro, iar premiul III, 500 de euro", a declarat Ligia Keşişian.

Daniel Mitulescu a spus că, în prezent, datele când vor avea loc proiecţiile în ţară nu sunt stabilite. "Acum suntem în procesul de a stabili locaţiile precise în care vom monta cinematograful. Avem nişte idei. (...) Importantă va fi selecţia filmelor. Ligia va merge la Berlin şi (selecţia, n.r.) se va termina în luna mai, pentru a cuprinde şi Cannes", a completat Mitulescu.

Întrebat de parteneriatul cu Muzeul Intercultural din Oslo, Daniel Mitulescu a declarat pentru MEDIAFAX: "Sunt două aspecte. Muzeul acesta are o activitate destul de intensă pe problema minorităţilor, Norvegia se confruntă şi sunt foarte preocupaţi de minorităţi şi, fiind vorba de premiile Nobel şi întreaga lor activitate legată de drepturile omului, considerăm că avem ce învăţa de la ei, de aceea s-a şi legat această relaţie cu ei. Recent, au avut şi ei tot felul de probleme legate de intoleranţa cetăţenilor faţă de minorităţi, inclusiv cei din muzeu au primit ameninţări. Considerăm că este un pas important şi pentru ei şi pentru noi".

Regulamentul complet al Nomad - Minorities Film Festival 2015 poate fi consultat pe site-ul nomad.metropolisfilm.ro. Filmele pot fi înscrise direct pe site, alături de formularul de înscriere completat. Concursul presupune realizarea unui scurtmetraj de minimum un minut şi maximum 10 minute, despre sau cu minoriăţi de pe teritoriul României. Minorităţile din România sunt formate din ungari, romi, ucraineni, saxoni, saşi, ruşi/lipoveni, turci, tătari, sârbi, slovaci, bulgari, croaţi, greci, evrei, cehi, polonezi, italieni, chinezi, armeni şi ciangai. Scurtmetrajele pot fi atât documentare, cât şi de ficţiune şi animaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici