"Nu te supăra, dar..." de Adina Pintilie participă la Festivalul Documenta Madrid

Pelicula Adinei Pintilie, "Nu te supăra, dar..." va participa în secţiunea competiţională a Festivalului de film documentar Documenta Madrid, care se desfăşoară în perioada 2-11 mai, a declarat pentru MEDIAFAX regizoarea.

78 afișări
Imaginea articolului "Nu te supăra, dar..." de Adina Pintilie participă la Festivalul Documenta Madrid

"Nu te supăra, dar..." de Adina Pintilie participă la Festivalul Documenta Madrid

Documentarul Adinei Pintilie, care urmăreşte existenţa unei comunităţi marginale, aceea a bolnavilor psihic, a fost distins recent cu premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Cinema Contemporan din Mexico. Pelicula a mai obţinut premiul Golden Dove, pentru cel mai bun documentar, la Dok Leipzig 2007, a fost selectată la prestigiosul festival de clasa A de la Locarno, în competiţia Filmmakers of the Present, şi a fost inclus în "Best of Fests" IDFA, Amsterdam 2007.

Documentarul a fost realizat în 2006, în cadrul primei ediţii a Aristoteles Workshop, atelier de formare în practica şi teoria filmului documentar, organizat de ARTE şi TVR la Sibiu.

Pelicula mai participă, de asemenea, şi la Festivalul IndieLisboa, care are loc între 24 aprilie şi 4 mai.

Prezentă joi, la Institutul Cultural Român, unde au fost proiectate "Nu te supăra, dar..." şi "Frica domnului G", în cadrul unei serii lunare dedicate unui regizor, Adina Pintilie a spus că ideea documentarului i-a venit după ce a citit un articol într-un ziar, în perioada în care participa la atelierul Aristoteles. "Articolul era despre un doctor din Târgu Mureş care făcea terapie prin teatru cu bolnavii psihic". Când a ajuns la centrul medical, echipa a descoperit că acolo nu se desfăşura niciun program de teatru.

"Primele patru zile au fost un coşmar pentru noi, deoarece nu aveam subiect", a povestit Pintilie. "Într-o duminică, am descoperit un om care muta nişte pietre dintr-o parte în alta şi ni s-a părut fascinant". Regizoarea a povestit că directorul centrului în care au filmat a dat echipei toată libertatea de care avea nevoie. "Ne-a spus: «Vă dau libertate totală, dar faceţi ceva şi pentru copiii mei», căci el le spunea pacienţilor «copii». Eu cred că am făcut ceva pentru ei".

Regizoarea a spus că doreşte să organizeze o vizionare pentru cei internaţi la centrul unde a filmat documentarul.

De asemenea, ea a mărturisit că filmul "Nu te supăra, dar..." a stârnit şi reacţii violente. "La Leipzig, am avut cea mai traumatizantă experienţă. Din public s-au ridicat oameni care criticau filmul şi oameni care îl apărau şi timp de zece minute s-au certat între ei de faţă cu mine".

Criticul de film Andrei Gorzo a spus, la proiecţia de la ICR, că Adina Pintilie este genul de regizor care nu merge pe drumul lui Cristian Mungiu sau al lui Cristi Puiu - cel al filmelor realiste -, ci a rămas fidelă unei alte idei de cinema - îndatorat literaturii şi artelor plastice.

Personajul celui de-al doilea film, domnul G, pare să aibă o viaţă perfectă. Dar ce se întîmplă când imaginea care-i este poate cea mai familiară - propria reflexie în oglindă - nu-l mai ascultă? Răspunsul se găseşte în "Frica domnului G" (2006, 35 min.), scurtmetraj distins cu Premiul Criticii şi premiul pentru cel mai bun sunet la Festivalul Studenţesc CineMAiubit. Filmul a mai fost selecţionat la Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de la Veneţia "Circuito Off", Festivalul Internaţional de Film DaKINO şi Festivalul Internaţional de Film Anonimul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici