Numărul conexiunilor fixe la internet a crescut cu 7% în 2013, la 3,8 milioane

Numărul de conexiuni de acces la internet în bandă largă la puncte fixe a crescut cu 7% în 2013, la 3,8 milioane, 60% dintre acestea asigurând o viteză de transfer a datelor de peste 30 Mbps, potrivit datelor autorităţii de reglementare în comunicaţii (ANCOM).

89 afişări
Imaginea articolului Numărul conexiunilor fixe la internet a crescut cu 7% în 2013, la 3,8 milioane

Numărul conexiunilor fixe la internet a crescut cu 7% în 2013, la 3,8 milioane (Imagine: Ana Poenariu/ Arhiva Mediafax Foto)

"Numărul total de conexiuni de acces la internet în bandă largă la puncte fixe a atins, la sfârşitul anului 2013, valoarea de 3,8 milioane, în creştere anuală cu 7%. Dintre acestea, aproximativ 3,5 milioane erau instalate utilizatorilor persoane fizice (+8% anual), în timp ce numărul de conexiuni instalate persoanelor juridice s-a menţinut constant, la 0,34 milioane", se arată într-un comunicat al ANCOM remis MEDIAFAX.

În comparaţie cu sfârşitul anului 2012, rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet fix în bandă largă la 100 locuitori a fost de 18,8%, în creştere cu 1,2 puncte procentuale, în timp ce rata de penetrare la 100 gospodării a crescut cu 3,4 puncte procentuale, până la 46,2%.

Tendinţa de creştere mai accentuată a numărului de conexiuni fixe instalate în mediul rural faţă de mediul urban s-a menţinut şi pe parcursul anului 2013. Astfel, din totalul de 3,8 milioane de conexiuni, aproximativ un milion erau instalate în mediul rural, înregistrând un avans de 13% faţă de anul 2012, restul de 2,8 milioane fiind instalate în mediul urban, în creştere anuală cu 5%.

"97% din totalul conexiunilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe (3,7 milioane de conexiuni) erau furnizate prin intermediul tehnologiilor ce implică utilizarea fibrei optice până la un punct din apropierea utilizatorului final (94% din totalul conexiunilor) sau chiar până la domiciliul acestuia (3%), ceea ce face posibilă oferirea unor viteze ridicate de transfer al datelor, de peste 30 Mbps", se mai spune în comunicat.

În ceea ce priveşte infrastructura de acces la utilizatorul final, anul 2013 a fost marcat de creşteri în cazul principalelor tipuri de suporturi utilizate. Astfel, conexiunile care utilizează cablu UTP/FTP au ajuns la aproape 2,1 milioane (+6% faţă de sfârşitul anului 2012), conexiunile care utilizează cablu coaxial au atins valoarea de 540.000 (+18% faţă de sfârşitul anului 2012), în timp ce conexiunile care utilizează tehnologie xDSL, pe suport de cupru, au depăşit valoarea de 1 milion (+4%, faţă de sfârşitul anului 2012).

Pe segmentul serviciilor de telefonie fixă, datele ANCOM arată că numărul de linii de acces a urcat uşor, la 4,7 milioane (+2% anual).

"Această creştere a fost datorată, în principal, creşterii numărului de linii corespunzătoare abonaţilor persoane juridice (+9%). Numărul de abonaţi la servicii de telefonie fixă era de 4,04 milioane, fiind relativ constant faţă de sfârşitul anului 2012 (+1%). Rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de gospodării era de 51% la sfârşitul anului 2013", se mai arată în comunicat.

Traficul realizat de către utilizatorii finali prin intermediul reţelelor publice fixe a continuat tendinţa descendentă şi pe parcursul anului 2013, ajungând la aproximativ 5,1 miliarde de minute (-7% anual).

De asemenea, traficul în propria reţea fixă a înregistrat o scădere anuală de aproximativ 14% (la 2,5 miliarde minute), în timp ce traficul către alte reţele fixe a înregistrat o scădere de 5% (la aproximativ un miliard minute).

În acelaşi timp, traficul către reţelele mobile a înregistrat o creştere de +6% (la 1,3 miliarde minute), iar traficul către reţele din afara României o creştere de 9% (la 0,3 miliarde minute).

În anul 2013 utilizatorii de servicii de telefonie fixă au vorbit, în medie, o oră şi 30 de minute pe lună, mai puţin cu 7 minute faţă de anul 2012, un apel având o durată medie de 3 minute şi 14 secunde.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

  

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici