NUP în cazul Laurei Georgescu, preşedintele CNA, acuzată de falsificarea Codului audiovizual

Laura Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a primit o decizie de neîncepere a urmăririi penale în dosarul în care membrul CNA Valentin Jucan o acuzase de falsificarea Codului audiovizual.

241 afișări
Imaginea articolului NUP în cazul Laurei Georgescu, preşedintele CNA, acuzată de falsificarea Codului audiovizual

Preşedintele CNA Laura Georgescu (Imagine Răzvan Lupică/Mediafax Foto)

Anunţul a fost făcut de Laura Georgescu într-o conferinţă de presă organizată la sediul CNA din Bucureşti. Ea a făcut un bilanţ al activităţii sale după 11 luni şi jumătate de la preluarea conducerii CNA.

În acest context, Laura Georgescu a spus că, la începutul acestui an, a fost acuzată de "falsificarea Codului audiovizual", precizând însă că ea nu a făcut altceva decât să respecte transparenţa decizională în ceea ce înseamnă modificări ale codului sub care CNA îşi desfăşoară activitatea.

Totodată, ea a pus la dispoziţia presei decizia de neîncepere a urmăririi penale, care i-a fost comunicată în data de 6 noiembrie de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti.

Împotriva soluţiei putea fi formulată plângere în termen de 20 de zile de la comunicare.

Conform documentului, rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale a fost dată în 5 noiembrie. Procurorul a dispus NUP în cazul Laurei Georgescu "întrucât din cercetările efectuate în cauză nu au rezultat elementele constitutive ale infracţiunilor sub aspectul laturii obiective, respectiv ale laturii subiective". Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului, potrivit rezoluţiei.

În acest context, Valentin Jucan a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX că nu a primit niciun document oficial în acest sens, afirmând că va ataca decizia de neîncepere a urmăririi penale.

" (...) nu am primit niciun document, aştept să primesc un document. Şi eu am aflat aşa, «pe surse», dar ştiu că justiţia nu funcţionează «pe surse» sau cel puţin nu pe sursele doamnei Georgescu. Eu aştept să primesc decizia şi o aştept pentru că doresc să atac această rezoluţie. Dacă nu o primesc, cu atât mai mult voi ajunge şi cu o sesizare la CSM (Consiliul Superior al Magistraturii, n.r.) pentru că nu am primit răspunsul oficial, ceea ce mi s-ar părea extrem de grav. Dar vă asigur că voi ataca decizia prin procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5", a declarat acesta.

Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, a anunţat pe 9 aprilie, într-o conferinţă de presă, că va face plângere penală împotriva Laurei Georgescu, preşedintele CNA, pentru "fals" în înscrisuri oficiale.

El a spus atunci, fiind susţinut de alţi doi membri ai CNA (Narcisa Iorga şi Florin Gabrea), că Laura Georgescu, preşedintele CNA, a publicat în Monitorul Oficial o decizie a CNA (care aducea modificări Codului audiovizual, n.r.) diferită de votul care se dăduse în cadrul Consiliului.

Jucan a precizat că respectiva decizia de modificare a Codului audiovizualului fusese adoptată într-o anumită formă, cu unanimitate de voturi, de toţi membrii Consiliului, în data de 28 martie 2013. În Monitorul Oficial, decizia a apărut două zile mai târziu, însă într-o formă diferită, a spus Jucan.

"Votul unanim al Consiliului unanim a fost modificat, iar la Monitorul Oficial a fost transmis un alt corp de text. Acest fapt este de natură penală (...) Din păcate, din punctul meu de vedere, am ajuns în situaţia în care eu sunt decis să depun o plângere penală împotriva semnatarului documentului trimis la Monitorul Oficial şi anume preşedintele CNA, Laura Georgescu, şi voi invoca falsificarea unui înscris oficial", a declarat atunci Valentin Jucan.

El a mai spus că a încercat să discute cu preşedintele CNA, Laura Georgescu, pentru a afla de ce a schimbat Decizia de modificare a Codului audiovizualului, înainte de a o trimite la Monitorul Oficial.

"Am avut discuţii şi (Laura Georgescu, n.r.) nu a avut un argument în legătură cu acest fapt. Dânsa a invocat faptul că cele două articole (care nu mai apar în Decizia CNA care a fost publicată în Monitorul Oficial, n.r.) ar fi trebuit să fie dezbătute", a spus Jucan, precizând însă că articolele respective fuseseră dezbătute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici