O bijuterie romană, descoperită într-un sit funerar din Japonia

Arheologii japonezi au anunţat, vineri, că au descoperit într-un sit funerar din apropiere de Kyoto, fosta capitală imperială niponă, o bijuterie din sticlă ce a fost confecţionată cel mai probabil de un artizan roman.

515 afișări
Imaginea articolului O bijuterie romană, descoperită într-un sit funerar din Japonia

O bijuterie romană, descoperită într-un sit funerar din Japonia (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Artefactele au fost dezgropate din Utsukushi, un sit funerar din Nagaoka, ce datează din secolul al V-lea e.n., de oamenii de ştiinţă de la Institutul naţional al cercetărilor ştiinţifice pentru patrimoniul naţional.

Obiectele de podoabă au fost fabricate între secolul I e.n. şi IV e.n.

Este vorba de trei mărgele din sticlă de culoare galbenă, cu diametrul de cinci milimetri, pe care au fost aplicate puncte mici din aur. Cercetătorii au confirmat prezenţa natronului (carbonat hidratat de sodiu), un compus chimic natural folosit de artizanii romani în domeniul sticlăriei.

Ei au evidenţiat cu această ocazie şi o tehnică de fabricare folosită la Roma în acea epocă, numită "metoda multistrat", ce constă în suprapunerea succesivă a straturilor de sticlă, inserând uneori filigrane din aur.

"Acestea sunt obiecte din sticlă «multistrat», printre cele mai vechi descoperite vreodată în Japonia - o raritate -, ce au fost fabricate fără îndoială în Imperiul Roman, iar apoi trimise în Japonia", a declarat Tomomi Tamura, cercetător la acelaşi institut.

Imperiul roman s-a întins în jurul bazinului Mării Mediterane în perioada 27 î.e.n. - 476 e.n. Imperiul Roman de Răsărit a supravieţuit până la căderea Constantinopolului, în 1453.

Istoricii au descoperit că romanii făceau comerţ cu ţările asiatice, chiar şi cu cele din Extremul Orient, în special cu China.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici