O carte pe zi: „Al Punto” de Anamaria Ionescu şi Radu Costescu

„Primul gând a fost unul absolut stupid: . De mai bine de jumătate de an, de când vieţuiam pe aici, nu puteam face şi eu o ciorbă ca acasă, că nu exista pe piaţă leuştean. Nici măcar nu cred că au vreun cuvânt în spaniolă pentru planta asta”.

160 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Al Punto” de Anamaria Ionescu şi Radu Costescu

Anamaria Ionescu, născută în 1976, licenţiată în drept, a fost ziaristă, a lucrat la radio, a început să publice, în 2008, provestiri şi romane în mai multe genuri, în special romance şi thriller. Cititorii o cunosc drept autoarea seriei de romane poliţiste care îl au în centru pe Sergiu Manta, au apărut până acum trei, urmează un al patrulea. De ceva vreme trăieşte în apropiere de Barcelona, dar pendulează mult între Spania şi România; de pildă, în ultima vreme s-a aflat des la Cluj, pregătind volumul „Noir de Cluj” pe care Editura Tritonic îl va lansa în această toamnă.

Radu Costescu este vărul primar al Anameriei Ionescu, IT-ist de meserie şi a debutat anul trecut cu o povestire inclusă în volumul „Noir de Braşov”, apărut şi el la Tritonic.

La lansarea romanului pe care îl semnalăm acum, Anamaria Ionescu mărturisea cum a apărut ideea acestui roman. Se plimba pe ţărmul Mediteranei, lângă Castelldefels, un orăşel sau sat din extremitatea metropolitană a Barcelonei, când, trecând pe lângă un restaurant celebru al locului, vărul ei primar i-a sugerat să scrie un thriller despre un chef (bucătar şef) român care îşi găseşte sfârşitul (e asasinat, s-o spunem pe şleau) la Barcelona. Ideea a prins şi s-a transformat în romanul de faţă, de trei sute de pagini, cu multe personaje şi o acţiune palpitantă, în care nu e vorba doar de lumea restaurantelor şi a afacerilor care se învârt în jurul lor, ci şi de droguri, trafic cu carne vie, delapidări, furturi, mafie română şi moldovenească, acţiune concertată ale poliţiilor română şi spaniolă. Faptul că trăieşte în Spania a ajutat-o mult să facă acţiunea mai verosimilă, ştiind destul de bine viaţa românilor plecaţi în Spania, indiferent din ce motiv şi felul în care sunt văzuţi de spanioli.

„Al punto” este un termen gastronomic care desemnează muşchiul de vită fript mediu, adică în aşa fel încât mijlocul, miezul să rămână roşu.

Romanul debutează cu descoperirea trupului asasinat al şeful român, în chiar bucătăria restaurantului său. Mulţimea de personaje, români şi spanioli care apar, au avut de-a face într-un fel sau altul, într-un timp mai îndepărtat sau mai apropiat, cu şeful român şi contribuie în diferite grade la elucidarea, în paginile ultime al enigmei. Deocamdată nu se întrevede vreo continuare a poveştii poliţiste.
Scriu editorii: „Un chef român ucis cu maximă violenţă, o afacere din trecut, o prietenie complicată, o iubire înşelătoare, totul cu mult gust şi arome desăvârşite... Un poliţist din Barcelona şi colegul său sosit de la Bucureşti încearcă să dezlege o poveste încâlcită şi, aparent, gastronomică într-un peisaj mediteranean de vis”.

O nedumerire a semnatarului acestei rubrici: de ce era nevoie ca toate titlurile celor opt capitole să fie în spaniolă? Izul local exista deja.

Anamaria Ionescu, Radu Costescu – Al Punto. Un thriller cu gust. Editura Tritonic. 304 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici