O carte pe zi: ”Auriu” de Adriana Cârcu

Volumul adună 56 de texte semnate de Adriana Cârcu în ultimii cinci ani în ”Cronică sentimentală” rubrica susţinută de autoare în revista ”Orizont”.

186 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: ”Auriu” de Adriana Cârcu

O carte pe zi: ”Auriu” de Adriana Cârcu

Bănăţenii şi cei care cunosc viaţa culturală germană şi activitatea celor plecaţi de la noi spre acele tărâmuri, îi cunosc foarte bine activitatea Adrianei Cârcu. Absolventă a Facultăţii de limba şi literatura engleză din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, Adriana Cârcu trăieşte în Germania, la Heidelberg, unde a emigrat în 1988. Predă limbile engleză şi română la Universitatea populară din Heidelberg, este membră a unei asociaţii care promovează arta, a organizat în prima decadă a anilor 2000 peste 50 de expoziţii cu artişti români şi internaţionali, a lucrat la o editură germană.

Dar scrie foarte mult şi în limba română: are un blog, colaborează la reviste de prestigiu, cu rubrici permanente, eseuri, cronici, traduceri, a publicat vreo cinci volume cu caracter biografic, eseistic şi muzical. În 2010 a fondat, împreună cu poetul Robert Şerban şi cu artistul viziual Călin Beloescu, Asociaţia culturală internaţională ArtCiclova Association. Dar s-ar putea însă spune multe despre activitatea acestei frenetice scriitoare care scris mult despre jazz sau despre artişti români plecaţi în străinătate.

În urmă cu aproape doi ani a publicat la editura păstorită de uncristian volumul de faţă, a cărui ediţie germană a fost lansată la Târgul de carte de la Leipzig, după un an. Cuprinde 56 de texte apărute în cei cinci ani anteriori în rubrica ”Cronică sentimentală” semnată de autoare în revista ”Orizont”. Regrupate tematic, textele s-au adunat în mai multe părţi (Paradisurile pierdute, Ficţiuni esenţiale, Zece poeme, Prezent discontinuu, Vedere de pe pod, Vieţi şi arte, Five 5), menţinându-şi cronologia în interiorul fiecărei secţiuni. ”Întregul volum este caracterizat de o fluiditate stilistică ce traversează barierele genurilor coagulându-se într-un produs omogen, în care claritate textului este străbătută de subtile valenţe poetice.”

Scrie prefaţatoarea: „Auriu” este ”un puzzle despre viaţă, despre frumuseţea ei, despre pierderi, despre renunţări, victorii şi regrete. Despre iubiri, despre mame, despre taţi, despre <<acasă>>, despre prieteni.” Poveşti trăite în România sau la Heildelberg. Texte în general scurte sau foarte scurte, foarte bine scrise, portrete încântătoare, care rămân în memorie.

Adriana Cârcu – Auriu. Prefaţă de Simona Croitoru. Casa de pariuri literare. 160 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici