O carte pe zi: „Cel mai mare duşman al nostru. Atacul din interior asupra democraţiei moderne”

„Să crezi că libertatea şi democraţia vin de la sine e o eroare fatală. Cel mai mare duşman al nostru explică de ce până şi cea mai măreaţă naţiune de pe pământ nu este imună la efectele distructive ale cinismului şi ignoranţei”.

107 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Cel mai mare duşman al nostru. Atacul din interior asupra democraţiei moderne”

O carte pe zi: „Cel mai mare duşman al nostru. Atacul din interior asupra democraţiei moderne”

Tom Nichols este porfesor american de securitate naţională la US Naval War College şi a fost consilieir în Senatul SUA. A piublciat mai multe volume apreciate despre politica externă a Statelor Unite şi securitatea internaţională şi este autorul unui bestseller intitulat „Sfârşitul competenţei”. Cartea de faţă a fost publicată anul trecut şi analizează starea foarte recentă a societăţilor.

Scriu editorii: „În ultimele trei decenii, cetăţenii democraţiilor care afirmă cu tărie că preţuiesc libertatea, toleranţa şi statul de drept au susţinut în tot mai mare măsură politicieni şi programe politice iliberale. Democraţia are probleme, dar a cui este vina?
În cartea sa, Tom Nichols contestă reprezentările curente conform cărora ascensiunea mişcărilor iliberale şi antidemocratice în Statele Unite şi în alte ţări poate fi pusă doar pe seama globalizării şi a deciziilor proaste luate de elitele conducătoare. În schimb, el identifică originile acesteia într-o serie întreagă de fenomene ce riscă să afecteze însăşi esenţa societăţilor democratice moderne, de la creşterea narcisismului şi aşteptările din ce în ce mai mari şi mai nerealiste ale cetăţenilor la o cultură a resentimentului şi de la dezinteresul faţă de participarea civică la un tribalism agresiv şi o explozie a urii de care social media nu e deloc străină. Cetăţenii obişnuiţi, plini de nemulţumiri, şi-au dat mâna cu acei politicieni care au succes mai degrabă creând un val de furie decât încurajând virtuţile civice şi cooperarea democratică.

Deşi nu va fi uşor, argumentează politologul american, trebuie să apărăm democraţia prin reînvierea virtuţilor şi valorilor care stau la baza ei – şi recunoscând că nu am ştiut să apreciem ceea ce avem în lumea modernă. Tranşantă, nonconformistă şi pasionantă, Cel mai mare duşman al nostru schimbă perspectiva în dezbaterea cu privire la modul cum au ajuns democraţiile în această situaţie şi la ce este de făcut.”

„Să crezi că libertatea şi democraţia vin de la sine e o eroare fatală. Cel mai mare duşman al nostru explică de ce până şi cea mai măreaţă naţiune de pe pământ nu este imună la efectele distructive ale cinismului şi ignoranţei. E deopotrivă o lecţie de istorie şi o analiză pătrunzătoare a unor evenimente recente dureroase.” (Garry Kasparov)

Tom Nichols - Cel mai mare duşman al nostru. Atacul din interior asupra democraţiei moderne. Traducere de Doru Căstăian. Editura Polirom, colecţia Plural M. 262 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
cronică,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici