O carte pe zi: „Chanel No 5. Biografie neautorizată” de Marie-Dominique Lelièvre

O mireasmă foarte scumpă într-o sticluţă foarte sărăcăcioasă, acestea a fost capriciul lui Coco Chanel. Totul pentru materiile prime, nimic pentru prezentare. Sticluţa închide un aur parfumat.

148 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Chanel No 5. Biografie neautorizată” de Marie-Dominique Lelièvre

O carte pe zi: „Chanel No 5. Biografie neautorizată” de Marie-Dominique Lelièvre

O sticluţă austeră, fără pretenţii, cu dop pătrat pe care este gravat cu C dublu îmbrăţişat. Pe o etichetă minusculă apar cuvintele No 5, Chanel, Paris. Acest obiect rar este prima sticuluţă de parfum nr 5, datează din 1921 şi este ţinut în muzeu. Toate lumea se întreba: de ce cinci? Cinci precum a cincea constelaţie, cea a Leului, sub semnul căreia s-a născut Gabrielle Chanel.

Sau „Cele cinci degete”, titlul unei bucăţi muzicale pe cinci note pe care Igor Stravinski o compune la pian, în 1921, în casa lui Coco Chanel. Parfumul cu acest număr, care a intrigat lumea, s-a născut imediat după Primul Război Mondial.

Gabrielle Chanel lucra pe atunci cu un grup de emigranţi ruşi albi. „Sticluţa no 5 şi ambalajul au o latură improvizată, artizanală, făcută în casă. Chanel nu s-a gândit prea mult, a mers tot înainte, urmându-şi atât de corect instinctul. În această sticluţă sărăcăcioasă, ea a strecurat o comoară: cea mai scumpă dintre miresme, un concentrat de iasomie, regina florilor, cea mai fragilă, cea mai scumpă, şi de trandafir de Grasse.”

Jurnalista Marie Dominique Lelièvre porneşte ȋntr o călătorie de descoperire a misterului creat ȋn jurul legendarului parfum Chanel No 5 si a muzei acestuia, Coco Chanel. Pe lângă detalii surprinzătoare despre originea parfumului, a compoziţiei acestuia, a mecanismelor de fabricare, vânzare şi publicitate a legendarului Chanel 5, cititorul este introdus ȋn atmosfera efervescentă din perioada interbelică şi ȋn cea tensionată a celui de al Doilea Război Mondial.

Înaintea acestei cărţi, Marie-Dominique Lelièvre a publicat o carte despre prietenii lui Chanel, prin urmare cunoaşte bine domeniul.

La un secol de la crearea sa, parfumul celebru no 5 îşi revelă secretele, longevitatea şi succesul.

Biografia unui parfum.
.
Marie-Dominique Lelièvre - Chanel No 5. Biografie neautorizată. Traducere din limba franceză de Anca Măgurean. Editura RAO. 223 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici