O carte pe zi: „Chemarea focului” de Adrienne Celt

  • „O poveste răscolitoare despre dragoste, pierdere, dorinţă şi trădare, un thriller psihologic atrăgător” – „Financial Times”
  • Un roman bine scris. "Un thriller psihologic tensionat şi o remarcabilă analiză de personaj, ce se inspiră din căsătoria dintre Vera şi Vladimir Nabokov." - Chicago Tribune
220 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Chemarea focului” de Adrienne Celt

O carte pe zi: „Chemarea focului” de Adrienne Celt

„O poveste răscolitoare despre dragoste, pierdere, dorinţă şi trădare, un thriller psihologic atrăgător” – „Financial Times”
 
A doua carte în mai puţin de un an care îl are printre protagonişti pe celebrul scriitor Vladimir Nabokov şi soţia sa. Cu ceva vreme în urmă, psihologul şi scriitorul Aurora Liiceanu publica „Tânăra cu părul alb. Misterul Nabokov”, o carte care pune accentul pe descoperirea Verei, cea care a stat 52 de ani lângă Nabokov, dar a distrus toate scrisorile pe care i le trimisese lui, ca nimeni să nu mai afle cum va fi gândit. De aici a pornit şi misterul legat de personalitatea Verei şi a unei căsnicii atât de lipsite de detalii privind intimitatea. Vera i-a tolerat lui Nabokov halucinaţiile erotice pentru că îi unea prea multe: copilăriile asemănătoare, gusturile asemănătoare, cărţile favorite. Vera controla tot ce ţinea de viaţa lui Nabukov: scrisul, relaţia cu editurile, contractele de publicare, situaţia financiară, timpul liber, plimbările, viaţa publică şi personală. Îi scria chiar şi scrisorile. Vera era cantonată în realitate, în viaţa reală, lucru vizibil în talentul ei organizatoric, apetitul pentru precizie şi ordine, pragmatism, simţul realist al timpului, planificarea timpului.
 
Romanul lui Adrienne Celt (caricaturistă şi scriitoare, autoare a mai multor romane, între care unul câştigător al Premiului O.Henry, în 2016) priveşte o perioadă anterioară, de începuturi a relaţiei celor, petrecută în anii 1930.
 
Scriu editorii: „Povestea seducătoare a unui triunghi de dragoste periculos, inspirat de infama căsătorie a lui Nabokov. Autoarea construieşte cu atenţie firul acţiunii, inserând note de jurnal, scrisori şi articole din ziare. Naraţiunea este dominată de jurnalul Zoyei, o tânără refugiată din Uniunea Sovietică şi care se găseşte în peisajul bizar al unui internat de elită al fetelor din New Jersey. După ce şi-a pierdut familia şi casa, Zoya se luptă cu răutatea colegilor şi cu paranoia cu privire la spionii ruşi.”
 
Zoya Andropova îl întâlneşte pe Leo Orlov, ale cărui cărţi o obsedaseră de mulţi ani şi descoperă destul de repede că scriitorul e manipulat de uimitoarea a soţie Vera; mai descoperă şi relaţiile complexe dintre ei. Şi decide s-o înlocuiască pe soţia dominatoare. Romanul e de fapt două cărţi într-una singură: prima parte, cam prea lungă, cuprinde sosirea orfanei din Rusia pe coasta americană şi viaţa de colegiu, a doua, o poveste de iubire şi crimă pe fondul tensiunilor din căsătoria lui Nabokov cu Vera. O poveste de iubire şi crimă credibilă, ţesută din multe fapte reale. Iar finalul e surprinzător.
 
Un roman bine scris. "Un thriller psihologic tensionat şi o remarcabilă analiză de personaj, ce se inspiră din căsătoria dintre Vera şi Vladimir Nabokov." - Chicago Tribune
 
Adrienne Celt – Chemarea focului. Editura RAO. Traducere de Liliana Pelici. 272 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici