O carte pe zi: „Comedia rataţilor” de Tonino Benacquista

„Comedia rataţilor” de Tonino Benacquista. Roman răsplătit în 1992 cu trei premii ale literaturii de gen, printre care Marele Premiu pentru Literatură Poliţistă din Franţa

77 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Comedia rataţilor” de Tonino Benacquista

O carte pe zi: „Comedia rataţilor” de Tonino Benacquista

Scriu ediotrii: „Când acceptă să compună o scrisoare de amor pentru prietenul său Dario, Antonio nu ştie ce reacţie în lanţ va declanşa gestul lui. Când Dario este ucis, Antonio descoperă că a primit în moştenire o mică vie în apropiere de Napoli. Oroare: vinul e de nebăut, iar în spatele afacerii se ascunde o mare combinaţie ilicită. Mirosul banilor atrage atenţia nedorită a Mafiei şi Vaticanului, precum şi ura neînfrânată a localnicilor. Iar cum mafiosi nu sunt tocmai uşi de biserică şi cum monsignori se pot comporta exact ca zişii mafiosi, Antonio va avea parte de încurcătura vieţii lui.”

Un excelent roman poliţist a cărui intrigă n-o vom dezvălui, dar spunem că multe dintre cele întâmplate în zilele noastre decurg dintr-o poveste veche, petrecută în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în Albania, pe vremea fasciştilor italieni şi trupelor germane.

La apariţia romanului în limba franceză, acum 32 de ani, criticii francezi îl socoteau ceva între tragedia greacă şi comedia italiană, o farsă bufă cu gust amar, o dramă care stîrneşte rîsul, nici lecţie, nici morală, un poem cântând cu forţă absurditatea în faţa bunului simţ. Un roman cu o seamă de portrete de multe ori caricaturizate, dar toate iubitoare de paste (de altfel cartea se încheie cu o pagină dedicată pastelor („există atâtea forme de paste tocmai pentru că viaţa însăşi e atît de diversă şi atît de complicată. Fiecare dintre ele trimite la un concept. Fiecare dintre ele istoriseşte o poveste. Un univers în sine”).

Autorul, Tonino Benacquista, s-a născut lângă Paris, în 1961, scrie romane poliţiste, dar şi alt fel de romane şi nuvele, este şi scenarist şi autor de benzi desenate. După romanul de faţă, multipremiat, a mai primit , în 2002, Premiul Cesat pentru cel mai bun scenariu şi în 2006 pentru cea mai bună adaptare.

Tonino Benacquista – Comedia rataţilor. Traducere din limba franceză de Nicolae Constantinescu. Editura Crime Scene Press. 219 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici