O carte pe zi: „De la comunişti am fugit, peste comunişti am dat” de Ionuţ Iamandi

Povestea unui refugiat din Basarabia prezintă cazul unui ţăran care în 1944 se refugiază din calea Armatei Roşii şi ajunge să se stabilească împreună cu familia în Bărăgan. Aici constată că n-a scăpat de ceea ce a vrut să se ferească şi că e nevoit să trăiască tot în cadrul unui regim comunist.

168 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „De la comunişti am fugit, peste comunişti am dat” de Ionuţ Iamandi

În satul său din Bărăgan, basarabeanul Teodor Caravasile intră în conflict cu Miliţia şi Securitatea, care îl urmăresc pentru atitudine duşmănoasă faţă de orânduire şi de organele de partid şi de stat. Conflictul rezultat este dramatic în esenţă, dar şi comic pe alocuri, ilustrând rezistenţa simplă ţărănească în faţa obtuzităţii oficiale.

Pe lângă povestea lui Teodor Caravasile, bazată pe dosarul său de urmărit de la CNSAS şi pe datele, informaţiile şi fotografiile obţinute de la familie, el fiind bunicul autorului, cartea mai cuprinde şi un studiu despre refugiaţii basarabeni şi bucovineni din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Bejenia acestora până în Oltenia şi Banat nu a însemnat sfârşitul strămutărilor. Mulţi dintre ei au fost vânaţi direct de către sovietici după 1945 pentru a fi deportaţi în Siberia sau Kazahstan, iar alţii au fost mutaţi cu forţa în timpul regimului Gheorghe Gheorghiu-Dej, în câmp deschis, în Bărăgan, unde au fost abandonaţi şi unde la început au trăit în bordeie şi au primit apă cu cisterna.

Autorul reconstituirii modului în care a fost supravegheat, turnat, anchetat şi arestat Teodor Caravasile este jurnalistul Ionuţ Iamandi.

„Demersul lui Ionuţ Iamandi este unul inedit. Nici ficţiune, nici memorialistică, ci documente din arhiva fostei Securităţi. Autorul analizează fenomenul refugiaţilor, pornind de la un dosar de urmărire făcut de Securitate, descoperit la CNSAS. Volumul De comunişti am fugit, peste comunişti am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia este şi un omagiu al urmaşilor de azi faţă de suferinţa predecesorilor noştri, este o pagină importantă de recuperare a istoriei Basarabiei. Iar în bibliografia domeniului, care sperăm că va fi mai bogată cu timpul, volumul lui Ionuţ Iamandi va fi un reper incontestabil.” (Liliana Corobca)


Ionuţ Iamandi - De la comunişti am fugit, peste comunişti am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia. Editura Vremea. 134 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici