O carte pe zi: „Dincolo”, de dr. Bruce Greyson

O carte despre „experienţa la limita morţii” sau fenomenele ELM. „Zecile de ani decercetare m-au convins că acete experienţe sunt foarte reale şi profunde prin impactul pe care-l au, fiind, de fapt, surse importante de înţelegere şi dezvoltare spirituală, oricare ar fi originea acestora”.

183 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Dincolo”, de dr. Bruce Greyson

O carte pe zi: „Dincolo”, de dr. Bruce Greyson

Cartea se bazează pe 45 de ani de cercetare ştiinţifică a acestor fenomene.

Charles Bruce Greyson, născut în octombrie 1946, este profesor emerit de psihiatrie şi ştiinţe neurocomportamentale la Universitatea din Virginia. A scris mult pe tema cărţii pe care o semnalăm astăzi, publicată în 2021.

„Ce se întâmplă când murim? – explică editorii. O zecime din oamenii a căror inimă se opreşte raportează o experienţă la limita morţii (ELM). Poveşti despre lumină, tuneluri şi persoane dragi au tot fost spuse – şi contestate – încă din vechime. Dar când pacienţii au început să descrie evenimente pe care nu le putea respinge pur şi simplu, doctorul Bruce Greyson a început investigaţiile.

Ca psihiatru fără vreo convingere religioasă, dr. Greyson a studiat ELM dintr-o perspectivă ştiinţifică. În Dincolo, el împărtăşeşte lecţiile transformatoare pe care le-a învăţat în mai bine de 40 de ani de cercetare.

Datorită formaţiei noastre culturale tindem să vedem moartea ca pe sfârşitul conştiinţei şi al existenţei – o perspectivă îngrozitoare, care pe mulţi dintre noi ne sperie şi ne face anxioşi. Dar dr. Greyson arată cum revelaţiile ştiinţifice despre procesul morţii pot susţine o teorie alternativă. Moartea poate fi pragul dintre două forme ale conştiinţei, prin urmare, nu sfârşitul, ci o trecere. Această nouă perspectivă asupra morţii poate transforma frica de moarte, care ne domină cultura, într-o viziune sănătoasă a ei, ca pe încă o piatră de hotar în viaţa noastră. Dincolo ne provoacă să reflectăm asupra acestor experienţe şi asupra a ceea ce ne pot învăţa ele despre relaţia dintre creier şi minte, dezvoltându-ne capacitatea de a înţelege ce sunt conştiinţa şi fiinţa umană”.

„Ce înseamnă toate aceste experienţe pentru cei care n-au trecut printr-o ELM? se întrebea în final dr. Bruce Greyson. Am avut şi un al treilea motiv pentru care am intitulat această carte Dincolo. Titlul nu se referă doar la ce s-ar putea întâmpla după moarte şi la ce se întâmplă după o ELM, ci şi la ce se ppate întâmpla după ce aţi citit această carte. Oricum am înţelege o ELM, aceste expereinţe ne arată că există multe alte lucruri pe care urmează să le aflăm, faţă de ceea ce ştim deja despre minte şi capacităţile ei”.

Dr. Bruce Greyson – Dincolo. Un medic explorează ce ne spun experienţele la limita morţii despre viaţă, moarte şi lumea cealaltă. Traducere de Simina Bălăşoiu. Editura Litera, colecţia Introspectiv. 364 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici