O carte pe zi: "Doamna din lac", de Laura Lippman

Un roman poliţist a cărui acţiune se petrece în anii ’60, când mai nimeni nu era interesat de dispariţia unei femei de culoare.

445 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Doamna din lac", de Laura Lippman

O carte pe zi: "Doamna din lac", de Laura Lippman

Încă o carte al cărei titlu există demult în literatura universală (îi aparţine celebrului Raymond Chandler), dar cu toate acestea se poate citi cu interes. Un roman surprinzător, cu răsturnări de situaţii şi care descrie uimitor o stare de fapte din urmă cu mai bine de cincizeci de ani.

Totul de se petrece în oraşul american Baltimore, la jumătatea anilor ’60, eroina Madeline Schwartz - albă, evreică şi bine plasată social, în vârstă de 37 de ani - îşi părăseşte soţul, îşi lasă în urmă fiul, care nu doreşte să plece împreună cu ea şi, pentru a fi liberă şi independentă, se mută singură într-un cartier defavorizat, îşi schimbă complet direcţia în viaţă, îşi găseşte un job la un ziar şi caută să desluşească dispariţia unei femei de culoare. Este, de altfel, singura care vrea să afle adevărul şi să descopere criminalul.

Cleo, fata ucisă, era o tânără frumoasă, dar negresă, "o cioară săracă", prin urmare moartea ei nu putea stârni nici pasiuni aparte, nici căutări insistente. Erau vremurile în care doar dispariţiile albilor stârneau interes. Prejudecăţile erau în floare. "Moartea lui Cleo fusese interesantă cât timp fusese misterul din jurul ei". Pe acest fundal, e foarte de înţeles toată povestea surprinzătoare şi întortocheată imagină de Laura Lippman, cu gangsteri, politicieni corupţi răsturnări de situaţie.

"Povestea e mai mare decât misterul, iar misterul e mai mare decât soluţia. Talentul lui Lippman în materie de roman de suspans e delicios. Ea izbuteşte să ia rasismul, clasismul şi sexismul din urmă cu 50 de ani şi să le învăluie într-o dramă de epocă stilată, sexy, tensionată…" - Kirkus Reviews

Iar marele Stephen King scrie: Povestea "arată prăpastia care exista pe atunci între ce considerau alţii că ar trebui să facă femeile şi lucrurile spre care aspirau ele, de fapt".

Născută în 1959, Laura Lippman a fost mai bine de douăzeci de ani reporter la un ziar din Baltimore, a publicat începând cu 1997 mai multe romane apreciate, unele încununate cu premii locale.

Laura Lippman - "Doamna din lac". Traducere din limba engleză de George Arion Jr. Crime Scene Press. 318 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici