O carte pe zi: „Europa mea” de Gheorghe Ursu

„Europa mea, adică Europa care îmi apaţine puţin şi mie (...) Să vezi strada, STRADA, trecătorii, să le simţi pulsul, taina lor de olandez sau marocan, alta decât taina ta de român, aia e adevărata călătorie”.

133 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Europa mea” de Gheorghe Ursu

O carte pe zi: „Europa mea” de Gheorghe Ursu

Sigur cititorii acestei rubrici au auzit de Gheorghe Ursu, inginerul constructor şi disident român, mort în 1985 (de fapt asasinat), după ce a fost un critic vocal al regimului comunist şi i s-au confiscat şi distrus cele 61 de caiete cu însemnări zilnice între 1949 şi 1984. Gheorghe Ursu a avut şi veleităţi literare şi a şi publicat, înainte de a fi arestat, un volum de versuri.

Volumul de faţă este unul de note de călătorie – Europa văzută în 36 de zile. Fireşte, foarte subiectiv, „Europa mea”, adică doar acea parte pe care a văzut-o autorul. Adică o carte din care nu se poate ignora coloritul subiectiv şi sentimental.

„După ce secretarul organizaţiei de bază a refuzat să mi dea recomandarea pentru călătoria peste hotare, după ce comitetul oamenilor muncii mi a respins recomandarea, după ce, la 10 luni după cele de mai sus, am scris o nouă cerere, după ce Sectorul de Partid mi a respins cererea, după ce am reuşit să mă înscriu pe lista de audienţe la Prim-Secretarul Sectorului de Partid, după ce Serviciul Personal mi a comunicat că răspunsul Sectorului de Partid a fost se respinge cererea, după ce m am adresat, conform legii, forului superior, după ce, trecând două luni şi neprimind răspuns scris, m am prezentat personal la Primăria Capitalei, după ce mi s a spus că acest for confirmă decizia ‘antevorbitorului’, după ce am înaintat o cerere preşedintelui Republicii, căci aşa i omul care are microbul călătoriilor, merge până n pânzele albe…” - şi urmează aproape alte două pagini de „după ce”, Gheorghe Ursu a primit paşaportul în 1978 şi a putut să plece în Europa.

„Povestit cu dezarmanta sa candoare şi o singulară pasiune enciclopedică pentru arta şi viaţa cetăţii umane – scrie fiul său, Andrei Ursu, în Prefaţă -, acest mirabil periplu îi va marca, de fapt, destinul. În acea călătorie a reuşit să transmită Europei Libere o scrisoare despre o crimă neştiută a lui Nicolae Ceauşescu: sistarea lucrărilor de consolidare a blocurilor din capitală avariate de cutremurul din 1977, toate resursele, umane şi financiare, urmând să fie folosite pentru viitoarea Casă a Poporului. Scrisoarea a atras furia dictatorului şi a Securităţii şi laţul avea să se strângă în jurul tatei în decembrie 1984. A urmat deznodământul cunoscut. Ce rămâne? Deocamdată, un vid de justiţie. Şi lumea lui de pasiuni fără hotar, din care putem «vedea», în aceste pagini, o frântură”.

Peste 350 de pagini de reportaje mirabile, fermecătoare şi astăzi.

Despre „cazul Ursu”, dacă vreţi să aflaţi mai multe sau să aflaţi pur şi simplu ce s-a întâmplat, posfaţa este pe deplin lămuritoare, cu întreaga serie de procese şi condamnări ale celor care au pregătit şi executat asasinarea lui Gheorghe Ursu.

Gheorghe Ursu – Europa mea. Prefaţă de Andrei Ursu. Postfaţă de Ştefan Bosomitu. Editura Polirom. 382 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici