O carte pe zi: "Fidelitate", de Marco Missiroli

"O relatare extraordinară a unui subiect aparent obişnuit, care vorbeşte despre greutăţile vieţii, complexitatea relaţiilor dintre oameni şi simplitatea dragostei" Letture.org

258 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Fidelitate", de Marco Missiroli

O carte pe zi: "Fidelitate", de Marco Missiroli

Probabil pentru foarte mulţi dintre cititorii acestei rubrici Marco Missiroli este la fel de necunoscut cum era Elena Ferrante după primul său roman. Dar e foarte posibil ca viitorul să fie şi pentru Marco Missiroli la fel de luminos.

Scriitorul s-a născut la Rimini, pe coasta Mării Adriatice, locuieşte la Milano, unde este redactorul-şef al unei reviste de psihologie şi editorialist cultural pentru Corriere della Sera. Cu primul roman, "Senza coda" (2005), a câştigat Campiello Opera Prima (echivalentul italian al Costa First Book Award). Romanul de faţă este al şaselea publicat. A fost finalist în 2019 la Pemiul Strega, a câştigat Strega Giovani, a devenit bestseller şi e în curs de adaptare într-un serial Netflix.

Cartea pune întrebări asupra conceptului de fidelitate - fidelitate conjugală, fidelitate ca lealitate faţă de un altul, dar şi fidelitatea faţă de sine însuşi. Prin urmare, cum s-a spus, un roman coral, care reflectă pluritatea punctelor de vedere asupra fidelităţii, ca o prismă. Întrebarea de la care porneşte totul: Suntem siguri că a rezista unei ispite înseamnă fidelitate? Scriu ediorii: „Fidelitatea este o ancoră care ne permite să nu fim copleşiţi de furtună, dar este şi oglinda în care ne căutăm reciproc, în speranţa de a ne recunoaşte pe noi înşine. Asta ne spune Marco Missiroli, mergând la inima personajelor sale: el, ea, cealaltă şi celălalt. Noi înşine.

Carlo, un profesor de creative writing, şi Margherita, o arhitectă devenită agentă imobiliară, formează un cuplu tânăr şi fericit, în care fiecare partener este perfect conştient de frământările celuilalt. Se iubesc, însă în acelaşi timp au dorinţe care trec dincolo de pereţii dormitorului lor.

Carlo tânjeşte după frumuseţea liniştită a uneia dintre elevele sale, Sofia, iar Margherita visează la mâinile puternice ale terapeutului ei, Andrea.”

Povestea se petrece la Milano - şi parţial la Rimini. Carlo şi Margherita sunt doi tineri de aproximativ treizeci de ani, el, profesor de scriere narativă care vrea să ajungă scriitor, ea, agent imobiliar care a dorit să fie arhitect. Un eveniment le tulbură liniştea cuplului – Carlo e prins într-o scenă ambiguă în toaleta univeristăţii cu studenta Sofia; în paralel, Margherita are fantasme sexuale cu kinetoterapeutul ei, Andrea. În acest vârtej de sentimente găsirea unui nou apartament extrem de costisitor pare să dea un suflu nou vieţii de cuplu. Dacă suntem fideli faţă de noi înşine, faţă de dorinţele profunde, cât de infideli devenim în raport cu ceilalţi? Carlo şi Margherita se îndoiesc de capacitatea lor de a rămâne fideli. Fiecare are câte un secret.

Nouă ani mai târziu, Margherita şi Carlo sunt în continuare căsătoriţi, au un băiat, Lorenzo, dar îndoielile asupra trecutului persistă încă - şi aflăm că infidelitatea a existat totuşi, de o anume parte. Cum în roman apar şi părinţii eroilor menţionaţi, două generaţii sunt prezente şi comparaţia între mentalităţile lor e la îndemână. Generaţia lui Carlo şi a Margheritei, a lui Andrea şi a Sofiei recurge la reţele seociale, viaţa li se rezumă într-un haos în surdină, putând duce la rupturi interioare.

Scrierea e originală, la a treia persoană, povestea curge dintr-un personaj în altul, fără să se schimbe paragraful. Scriitorul a numit aceste gen de scriitură „trecerea de suflet”. Un roman subtil şi memorabil.

Marco Missiroli "Fidelitate". Editura Pandora M. Traducere din italiană de Cerasela Barbone. 239 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici