O carte pe zi: „Instinct criminal”, de Thomas Enger

„Instinct criminal îţi dă fiori pe şira spinării şi ţi-este imposibil să-l mai laşi din mână. Thomas Enger a creat o capodoperă de intrigă, acţiune trepidantă şi suspans, predestinată să devină un roman poliţist reprezentativ al genului Nordic Noir” - Yrsa Sigurdardottir.

153 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Instinct criminal”, de Thomas Enger

O carte pe zi: „Instinct criminal”, de Thomas Enger

Thomas Enger este un scriitor şi jurnalist norvegian, născut în 1973. A lucrat ca jurnalist până în 2010, când şi-a publicat primul roman. A câştigat de două ori „uPrisen”, o dată în 2014, a doua oară în 2018, chiar pentru romanul pe care îl semnalăm astăzi. Roman care a fost publicat în două ediţii distincte: prima a fost un roman de suspans dedicat tinerilor, publicat în Norvegia. Apoi cartea a fost actualizată şi rescrisă complet în limba engleză, chiar de autor, pentru un public mai larg, matur. Varianta engleză este cea care a fost tradusă şi la noi.

Ce poate transforma un băiat într-un criminal?

O dublă crimă are loc într-un liceu, în seara unei concert: o fată, Mari Lindgren, care lucra pentru ziarul şcolii, căruia îi furniza interviuri despre chiar elevii eminenţi, şi un tânăr, Johannes Eklund, starul rock al liceului. Ambele victime au fost ucise în mod brutal.

Acuzat pentru dublul omor este tot un tânăr, Even Tollefsen, fostul prieten al fetei, de care se despărţise cu câteva zile mai înainte, cei doi fiind văzuţi certându-se de mulţi martori. Apar matori cărora li se pare că ştiu ori au văzut ce se petrecute. Întrebările curg. A fost vorba de gelozie, de orgoliu, de nebunie din partea tânărului? Sau crimele au fost făptuite de altcineva?

Cartea are două planuri: cel al prezentului, cu Even în sala de judecată chestionat de un procuror, şi cel al trecutului, cu fapte petrecute în diferite perioade dinaintea crimelor.

Istoria se dezvăluie treptat, cu multe răsturnări de situaţii, cu devăluiri de secrete, cu incriminări multiple, cu personaje bine conturate, cu mai mulţi posibili vinovaţi, cu un final neaşteptat. Iar întreg adevărul trebuie adus la lumină de detectivul Ynge Mork, un personaj şi el cu multe probleme. Nu vom dezvălui subiectul, e un roman poliţist. Dar sublinem că tarma este excelent condusă de Thomas Enger.

Thomas Enger este unul dintre cei mai buni scriitori ai genului Nordic Noir, iar Instinct criminal, cea mai bună carte a sa de până acum. Excepţională! - Ragnar Jonasson

Thomas Enger – Instinct criminal. Traducere din limba engleză de Edith Negulici. Editura Tritonic, colecţia Mystery & thriller. 360 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici