O carte pe zi: "Mici focuri pretutindeni", de Celeste Ng

"Toată viaţa învăţase că, la fel ca focul, pasiunea era un lucru periculos. Fiindcă foarte uşor scăpa de sub control..."

275 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Mici focuri pretutindeni", de Celeste Ng

O carte pe zi: "Mici focuri pretutindeni", de Celeste Ng

Celeste Ng s-a născut în 1980, din părinţi chinezi emigraţi din Hong Kong în SUA, unde lucrau ca fizician şi chimistă. Când Celeste avea zece ani, părinţii ei s-au mutat la Shaker Heights. A studiat engleza la Universitatea Harvard şi Scriere Creativă la Universitatea din Michigan. Primul ei roman, "Everything I Never Told You", a fost publicat în 2014 (în româneşte doi ani mai târziu, cu titlul "Tot ce nu ţi-am spus", la aceeaşi editură Litera) a devenit un bestseller. Al doilea roman, cel de faţă, a apărut în 2017.

Shaker Heights, suburbia oraşului Cleveland, în care a locuit în adolescenţă, devine locul de acţiune al romanului: "Shaker Heights era într-adevăr frumos. Peluzele şi grădinile se întindeau pretutindeni - proprietarii angajându-se să planteze numai flori, niciodată legume, şi să smulgă buruienile. Cei suficient de norocoşi pentru a locui în Shaker erau siguri că îşi duceau viaţa în cea mai bună comunitate din America. Era genul de loc în care - aşa cum constatase o rezidentă - dacă îţi pierdeai inelul cu diamant de o mie de dolari, în vreme ce-ţi curăţai aleea iarna, administraţia ridica tot maldărul de zăpadă, îl ducea la garajul central şi îl topea cu ajutorul lămpilor termice ca să recupereze bijuteria."

În acestă suburbie, scriu editorii, "totul este planificat - de la culoarea caselor şi până la vieţile oamenilor. Şi nimeni nu întruchipează mai mult spiritul oraşului decât Elena Richardson, al cărei principiu călăuzitor este să respecte regulile. Atunci când Mia Warren - o artistă enigmatică şi mamă singură - ajunge în oraş cu fiica ei adolescentă, Pearl, şi închiriază o casă de la familia Richardson, Mia şi Pearl devin mai mult decât chiriaşe: toţi cei patru copii Richardson sunt atraşi de perechea mamă-fiică. Dar Mia are un trecut misterios şi o lipsă de respect faţă de reguli care ameninţă să distrugă această comunitate ordonată. Când prietenii apropiaţi ai familiei Richardson încearcă să adopte o fetiţă de origine chineză, se dezlănţuie o bătălie pentru custodie care împarte în mod dramatic oraşul, Mia şi Elena aflându-se în tabere opuse. Însă Elena este hotărâtă să descopere secretele din trecutul Miei, iar obsesia ei va avea urmări devastatoare…"

Un roman cu drame de familie, iubiri năpraznice dar trecătoare, avorturi, probleme şi secrete, falsa credinţă că respectarea regulilor poate preveni dezastrul şi, fireşte, focuri. "Toată viaţa învăţase că, la fel ca focul, pasiunea era un lucru periculos. Fiindcă foarte uşor scăpa de sub control. Escalada zidurile şi sărea peste şanţuri. Scânteile săreau ca puricii şi se răspândeau la fel de repede; o simplă adiere putea purta tăciuni aprinşi cale de kilometri. Mai bine să controlezi scânteia şi s-o transmiţi din generaţie în generaţie, ca pe o torţă olimpică. Sau, poate, s-o veghezi cu grijă, ca pe o flacără veşnică: un memento al luminii şi al binelui, care niciodată nu va transforma – nu va putea transforma – nimic în vâlvătaie. Atent controlat. Domesticit. Fericit în captivitate".

Celeste Ng - "Mici focuri pretutindeni". Editura Litera, colecţia Buzz books. Traducere din limba engleză şi note de Adriana Bădescu. 410 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici