O carte pe zi: „Naşul” de Mario Puzzo

„O capodoperă a timpurilor moderne” – The New York Times.

189 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Naşul” de Mario Puzzo

Încă o ediţie a acestui roman celebru apărut în 1969. Spicuim din informaţiile care au devenit istorie: În The New York Times, Roger Jellinek a scris că romanul „era menit să aibă un succes uriaş şi nu doar pentru că Mafia apare la ştiri. Romanul domnului Puzo este visul unui voyeur, o fantezie ingenioasă a puterii violente a unui individ fără niciun fel de consecinţe. Victimele „familiei” Corleone sunt infractori sau poliţişti corupţi - persoane de care nimeni nu ar vrea să le ştie. Sunt doar afaceri, cum ar spune Don Vito, nimic personal. Nu vezi niciodată oameni obişnuiţi în carte, cu atât mai puţin să-i întâlneşti, aşa că nu există nicio şansă de a simpatiza pe altcineva în afară de bătrânul patriarh, deoarece el face lumea un loc sigur pentru iubita lui „familie”.

Romanul a rămas pe lista The New York Times a celor mai bine vândute cărţi timp de 67 de săptămâni şi s-a vândut în peste nouă milioane de exemplare în doi ani.

Trei ani mai târziu a apărut adaptarea cinematografică, cu Marlon Brando în rolul lui Don Vito Corleone şi Al Pacino în rolul lui Michael Corleone, în regia lui Francis Ford Coppola. Filmul a încasat aproximativ 269 de milioane de dolari în întreaga lume şi a câştigat mai multe premii, inclusiv trei premii Oscar, cinci Globuri de Aur şi un Grammy. Continuarea, Naşul. Partea a II-a a câştigat şase premii Oscar şi a devenit prima continuare care a câştigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film.

Scriu editorii ediţiei pe care o semnalăm astăzi: „O capodoperă modernă. Naşul este un portret incandescent al lumii interlope criminale din anii 1840. Este, de asemenea, povestea intimă a familiei Corleone, unită şi dezbinată totodată de poziţia sa unică în centrul mafiei americane”.

Romanul detaliază povestea unei familii mafiote fictive din New York City (şi Long Island), condusă de Vito Corleone, supranumit Naşul. Acţiunea se desfăşoară între 1945 şi 1955.

Mario Puzzo – Naşul. Traducere din limba engleză de Daniela Truţia. Editura RAO. 623 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici