O carte pe zi: „Nu face nimic! ”, de Celeste Headlee

„Înţelegerea felul în care sunt percepute orele se numeşte <>. Oamenii care au percepţie slabă asupra timpului petrec mai mult timp la TV sau pe reţelele de socializare şi deseori spun că se simt compleşiţi.”

173 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Nu face nimic! ”, de Celeste Headlee

O carte pe zi: „Nu face nimic! ”, de Celeste Headlee

„Pe de altă parte, oamenii care au percepţie ridicată asupra timpului, care sunt extrem de conştienţi de programele lor, tind, de fapt, să-şi rezerve timp pentru relaxare. Aceşti oameni îşi permit contemplare şi reflecţie, iar asta le oferă sentimentul că au mai mult timp. Acesta nu este un cerc vicios, ci unul virtuos.”

Fragmentul citat face parte din cea mai recentă carte publicată de Celeste Headlee anul trecut şi care ne îndeamnă să simţim că trăim. Celeste Headlee este un jurnalist de radio american, vorbitor public şi co-gazdă a seriei săptămânale Retro Report pe PBS; are o carieră de 20 de ani în radioul public. O carte despre etica muncii, despre conştientizarea trăirilor, renunţarea la reţelele de socializare, detaşarea de birou, investirea în timpul liber.

Cum îi prezintă cartea editorii: „Muncim neîncetat ca să fim mai fericiţi. Şi totuşi de ce ne simţim atât de deznădăjduiţi? În ciuda faptului că oamenii caută constant să îşi antreneze mintea şi corpul pentru performanţă optimă, muncim mai mult în loc să muncim mai puţin, trăim mai greu, nu mai inteligent, şi suntem mai singuratici şi mai anxioşi. Tindem spre absolut în orice aspect al vieţii noastre, ignorând ceea ce facem bine în mod natural şi având o ţintă din ce în ce mai îndepărtată. De ce ne măsurăm timpul în termeni de eficienţă şi nu de sens? De ce nu putem pur şi simplu să facem o pauză?

În Nu face nimic!, jurnalista premiată Celeste Headlee luminează o nouă cale în faţa noastră, dorind să ne provoace o schimbare fundamentală în gândire astfel încât să încetăm să ne mai sabotăm starea de bine, să lăsăm munca deoparte şi să începem să trăim în loc să lucrăm. Din câte se pare, căutăm soluţii externe la probleme interne. Nu vom găsi ce căutăm în diete stricte, aplicaţii de productivitate sau în ultimele scheme de self-help. Cu toate acestea, nu e totul pierdut – trebuie doar să învăţăm cum să ne facem timp pentru noi, fără program sau profit, şi să redefinim ceea ce este cu adevărat important.

Adunând laolaltă date din istorie, neuroştiinţe, ştiinţă socială şi chiar din paleontologie, Headlee examinează afirmaţii cunoscute despre utilizarea timpului, lene, hărnicie şi chiar despre scopurile noastre finale. Cercetarea ei scoate în evidenţă faptul că obiceiurile de care ne agăţăm ne fac rău; acestea s-au format recent în istoria omenirii, ceea ce înseamnă că sunt obiceiuri care pot fi, şi trebuie să fie, abandonate. Este timpul să inversăm trendul care ne face pe toţi mai trişti, mai bolnavi şi mai puţin productivi şi să ne întoarcem la un mod de viaţă care să ne permită să prosperăm.”

Nu ne strică să citim cartea, ca să învăţăm să nu facem nimic, ori mai puţine…

Celeste Headlee – Nu face nimic! Cum să renunţi la prea multă muncă, la prea multe lucruri de rezolvat şi să simţi că trăieşti. Traducere din limba engleză de Andreea Vrabie. Editura Litera, colecţia Introspectiv. 220 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici