O carte pe zi: "Origini", de Dan Brown

Ce să fi făcut ca acest cel din urmă roman al lui Dan Brown să fie socotit cel mai bun dintre cele pe care le-a scris şi pe deasupra să fi fost pus de Vatican pe lista cărţilor care ar trebui interzise?

2924 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Origini", de Dan Brown

O carte pe zi: "Origini", de Dan Brown

Dan Brown nu mai trebuie prezentat cititorului român, îl cunoaşte ca autor al precedentelor bestselleruri "Codul lui da Vinci", "Îngeri şi Demoni", "nferno" sau "Simbolul pierdut". Romanele lui au fost publicate în 54 de limbi, vândute în mai mult de 200 de milioane de exemplare, iar ecranizările s-au bucurat de un succes similar. În 2005, revista Time îl desemna ca fiind unul dintre cei mai influenţi 100 de oameni din lume. De curând a apărut şi la noi cele mai recent roman al său, "Origini", despre care se spune că ar fi cea mai bună carte scrisă de Dan Brown până acum.

Ce să fi făcut ca acest cel din urmă roman al său să fie socotit cel mai bun şi pe deasupra să fi fost pus de Vatican pe lista cărţilor care ar trebui interzise?

Înainte de toate, romanul încearcă să răspundă la două întrebări esenţiale pe care omenirea şi le tot pune de milenii: De unde venim? Şi unde ne ducem?

Eroul este acelaşi profesor american Robert Langdon, specialist în simboluri. De astă dată este invitat de Muzeul Guggenheim din Bilbao la ceremonia de dezvăluire a unei invenţii care "va schimba faţa ştiinţei pentru totdeauna". Gazda evenimentului este fostul său student Edmond Kirsch, ajuns milionar în urma unor realizări în domeniul computerelor. El urmează să-şi prezinte descoperirea care răspunde celor două întrebări fundamentale, ce poate răsturna total concepţiile fundamentale ale tuturor religiilor. Dar Edmond Kirsch este asasinat, iar profesorul american e implicat într-o aventură contra cronometru pentru a dezvălui lumii ce realizase fostul său student şi pentru a rămâne el însuşi, în acelaşi timp, în viaţă. Acţiunea thrillerului implică imense forţe politice şi ecleziastice ce poartă cititorul la Madrid, în palatele regale şi mai ales la Barcelona, în şi în jurul celebrei catedrale Sagrada Familia.

Romanul a stârnit ample controverse, autorul a fost acuzat de ateism şi anticatolicism, dar a răspuns prompt acuzelor: "Religia a adus mult bine omenirii. În acelaşi timp însă, în fiecare religie există facţiuni care preiau anumite metafore sau mituri ale scripturii şi afirmă că sunt fapte adevărate. Acesta este un pericol pentru orice religie, pentru orice filosofie". "Eu cred că planeta noastră o să se descurce foarte bine şi fără religie şi cred că omenirea se îndreaptă în această direcţie".

"Adevărul e că venim de nicăieri - afirmă în carte Edmond Kirsch, inventatorul unui supercomputer dotat cu toate calităţile umane, nu numai cu inteligenţă şi memorie. Apariţia noastră se datorează aceloraşi legi ale fizicii care au creat viaţa în întregul univers. Existăm, cu sau fără Dumnezeu. Suntem rezultatul inevitabil al entropiei". "Specia umană a evoluat până în momentul actual al istoriei şi apoi, dintr-odată, o nouă specie s-a materializat (…) o specie care ne absoarbe". Adică al şaptelea regn, technium. Citiţi explicaţiile, elaborate, convingătoare, cutremurătoare, dar care nu exclud până la urmă religia, pentru că noile paradigme, după ce oamenii vor renunţa la vechile credinţe, ar putea duce la o nouă religie.

Mai există o întrebare fundamentală pe care Dan Brown doar o enunţă: "Dacă legile fizicii sunt atât de puternice, încât pot crea viaţă, cine a creat legile?".

Dan Brown - "Origini". Editura RAO. Traducere din limba engleză de Adriana Bădescu. 528 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici