O carte pe zi: „Promisiunea”, de Damon Galgut

Un roman al unui scriitor sud-african care a fost încununat cu Premiul Booker în 2021. Juriul motiva decizia: „Un tur de forţă... O demonstraţie spectaculoasă a modului în care romanul ne poate face să privim şi să gândim dintr-o perspectivă nouă“.

134 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Promisiunea”, de Damon Galgut

Damon Galgut, despre care nu se ştie mai nimic la noi, unul dintre marii scriitori ai lumi, s-a născut în 1963 la Pretoria, în Republica Sud-Africană, şi a publicat primul său roman la şaptesprezec ani. A scris mai multe romane şi povestiri, a câştigat multe alte premii, în afara celui menţionat mai sus.

Despre romanul de faţă, excelent în sine şi foarte bine tradus, editorii scriu: „Promisiunea schiţează destrămarea violentă a unei familii sud-africane albe, proprietara unei ferme de lângă Pretoria. Pe patul de moarte, Rachel Swart îi cere soţului ei să-i promită că, după ce i-a slujit ani la rând cu credinţă, Salome, servitoarea de culoare a familiei, va avea casa ei, pământul ei... Şi totuşi, un deceniu după altul, promisiunea rămâne neîndeplinită, ba mai mult, constituie un factor de tensiune majoră în sânul familiei, mai ales între copiii lui Rachel: Anton, băiatul destinat unui viitor de aur care suferă pentru că nu şi-a atins nici pe departe potenţialul; Astrid, a cărei putere constă în frumuseţea ei; şi mezina, Amor, a cărei viaţă e modelată de un sentiment nebulos de vinovăţie. Reuniţi de patru înmormântări în decursul a treizeci de ani, tot mai puţinii membri ai familiei Swart reflectă atmosfera ţării lor, fiind animaţi de resentimente, de senzaţia înnoirii şi, în cele din urmă, de speranţă. La finalul lecturii acestei epopei ce se desfăşoară pe fundalul mersului neabătut al istoriei, cititorii se vor regăsi fără îndoială transfiguraţi”.

Romanul are patru părţi, fiecare desfăşurându-se la câte una dintre înmormântările menţioante.

„Absolut fascinant, romanul lui Galgut îşi plasează personajele în trama istorică, întreţesută cu o seamă de teme complicate, pentru a dezvălui impactul devastator al privilegiilor albilor şi al rasismului instituţional.“ Booklist

„Un număr surprinzător de romancieri sunt foarte buni; puţini sunt extraordinari... Damon Galgut face parte din această companie selectă. A-i lăuda romanul pentru caracteristicile sale – pentru seriozitate; pentru echilibrul dintre libertatea formală şi eleganţă; pentru umorul, precizia, autenticitatea sa umană – ar fi inadecvat şi insuficient. Pur şi simplu trebuie să-l citiţi.“ Claire Messud

Damon Galgut – Promisiunea. Traducere din limba engleză şi note de Mariana Piroteală. Editura Litera. Colecţia Clasici contemportani. 319 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici