O carte pe zi: „Revolta curvelor, De la victimă la activistă” de Amelia Ţigănuş

„Un fir roşu străbate toată cartea: dorinţa de a evidenţia efectele nocive ale violenţei sexuale, atât asupra celor care o exercită, cât şi asupra celor care o suferă”. (Carmina Serrano)

596 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Revolta curvelor, De la victimă la activistă” de Amelia Ţigănuş

O carte pe zi: „Revolta curvelor, De la victimă la activistă” de Amelia Ţigănuş

„Am fost curvă. Am fost victimă. Am fost o fiinţă inocentă ale cărei drepturi au fost încălcate de mii de bărbaţi, în cârdăşie cu statul. Dar acum nu mai sunt victimă. Cine sunt? Sunt supravieţuitoare şi, mai ales, martoră directă a sistemului prostituţiei. De supravieţuit, supravieţuim multe dintre noi. Dar dincolo de faptul că am supravieţuit, fac ceva în plus: depun mărturie” (Amelia Ţigănuş).

Trebuie să ai un curaj teribil să faci asemenea mărturisire publică - şi încă într-o carte, care e de presupus că se va răspândi în sute, poate mii de exemplare şi va ajunge în mâinile a mii, poate zeci de mii de cititori.

A făcut-o Amelia Ţigănuş cu această carte.

Amelia Ţigănuş s-a născut la Galaţi, în 1984. În prezent locuieşte în Spania, unde desfăşoară o intensă activitate de combatere a prostituţiei şi violenţei sexuale – după ce ea însăşi a fost prostituată, prin urmare povesteşte despre lucruri văzute din interior - , iar pentru munca sa în favoarea drepturilor femeilor a primit numeroase premii. În 2019, Ministerul Egalităţii în drepturi şi Guvernul Spaniei, au evidenţiat şi recompensat implicarea ei în lupta pentru o societate fără violenţă împotriva femeilor. Este fondatoare şi co-fondatoare a unor asociaţii care se dedică în mod activ combaterii exploatării sexuale.

Au mai dat dovadă de curaj şi editorul care şi-a asumat publicarea cărţii, Stejărel Olaru şi cel care şi-a asumat traducerea în limba română, scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari.

Oroare, furie, tristeţe, scârbă, neputinţă, revoltă.

E o carte îndrăzneaţă şi tulburătoare, despre o problemă şocantă şi cu un titlu şocant, scrisă de o autoare care timp de cinci ani a fost prostituată în România şi în Spania. Dar nu este doar o reamintire a anilor plini de durere şi violenţă, ci şi o profundă analiză a fenomenului prostituţiei.

Din 2016 Amelia Ţigănuş a depus mărturie despre ce i s-a întâmplat (şi amănuntele, pe care le veţi găsi în această carte sunt absolut şocante), a ţinut sute de cursuri, dezbateri şi conferinţe, a dat peste o mie de interviuri în toate mediile, a devenit o activistă, a apărătoare a drepturilor femeilor. E dură, intransingentă, nu cedează. Vrea ca situaţia să se schimbe.

60 la sută dintre femeile exploatate sexual în Europa occidentală sunt românce, spune Amelia Ţigănuş. Şi, deşi se ştie, nimeni nu pare să găsească metode de a stăvili fenomenul. „Cine distruge femeile şi fetele dintr-o comunitate, mai spune autoarea, îşi distruge propria comunitate şi renunţă la a mai avea un viitor profund conectat cu viaţa omenească şi cu pacea. Problema, pentru mine, este că societatea românească refuză în continuare să vadă că există o formă extraordinară de a schimba lumea: feminismul”.

„Un fir roşu străbate toată cartea: dorinţa de a evidenţia efectele nocive ale violenţei sexuale, atât asupra celor care o exercită, cât şi asupra celor care o suferă”. (Carmina Serrano)

O carte despre dreptul la demnitatea umană, absolut cutremurătoare.

Amelia Ţigănuş - Revolta curvelor, De la victimă la activistă. Prolog de Rosa Cobo. Epilog de Carmina Serrano. Traducere din limba spaniolă de Marin Mălaicu-Hondrari. Editura Omnium. 255 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici