O carte pe zi: „Stăpânul otrăvurilor. Sidney Gottlieb şi proiectele CIA pentru controlul minţii”

„Cartea lui Kinzer urmăreste viaţa şi cariera lui Gottlieb, bărbatul care a condus din umbră programul MK-ULTRA, un proiect finanţat de CIA, concretizat într-un uriaş efort de cercetare cu efecte greu de bănuit la acea vreme” - The New York Times.

187 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Stăpânul otrăvurilor. Sidney Gottlieb şi proiectele CIA pentru controlul minţii”

O carte pe zi: „Stăpânul otrăvurilor. Sidney Gottlieb şi proiectele CIA pentru controlul minţii”

Este vorba de căutarea unor compuşi chimici sau naturali destinaţi obţinerii controlului asupra minţii, printre aceştia numărându-se şi LSD.

La jumătatea anilor 70 ai secolului trecut, o ştire apărută în presa americană a provocat multă vâlvă şi a năruit încrederea populaţiei în autorităţi. Seymour Hersh, un jurnalist celebru şi de încredere, dezvăluia faptul că timp de mai bine de un deceniu, între 1953 şi 1967, CIA realizase un proiect ultrasecret, în cadrul căruia au fost realizate experimente oribile asupra unor cetăţeni fără acordul acestora. Fireşte, CIA a încercat să muşamalizeze totul, dar Congresul Statelor Unite a cerut o anchetă amplă pentru investigarea abuzurilor. Totul se petrecea după „scandalul Watergate”, încheiat cu demisia preşedintelui Richard Nixon, în timpul căruia directorul CIA, Richard Helms, ordonase distrugerea unor dosare, între care se aflau şi cele referitoare la experienţele secrete. Chiar şi aşa au fost descoperite câteva mii de pagini care nu apucaseră să fie distruse, iar informaţiile au ajuns în presă.

Era vorba de mai mult de 150 de experimente pe oameni, care implicau administrarea unor medicamente psihedelice, substanţe halucinogene şi terapie cu electroşocuri. Cele mai multe dintre acestea au avut loc între anii 1953 şi 1964, dar nu este clar numărul celor care au fost implicaţi în teste. Întreg programul s-a numit MK-Ultra şi era condus de dr Sidney Gottlieb. Un om amabil, devotat, dar şi o mare enigmă, pentru că nimeni nu şi-ar fi închipuit că a imaginat şi pus în prcxatică un program atât de sinistru.

Despre aceste am şi programul lui vorbeşte această carte scrisă de ziaristul Stphen Kinzer. Adică despre programul secret de cercetare a modificărilor comportamentului uman, început la începutul anilor 1950, sancţionat în mod oficial în 1953; în 1964 i-a fost redus domeniul de aplicare, apoi, şi mai drastic, în 1967 şi în cele din urmă a fost oprit în 1973. Un program care a utilizat mai multe metodologii de manipulare a diferitelor stări mentale ale oamenilor şi de modificare a funcţiilor cerebrale, inclusiv administrarea mascată de medicamente (în special LSD) şi alte substanţe chimice, hipnoza, privarea senzorială, izolare, abuz verbal şi sexual, precum si diferite forme de tortură.

Scriu editorii: „Chimistul vizionar Sidney Gottlieb a fost maestrul magician al CIA şi torţionarul cu inimă blândă. În calitate de conducător al proiectului de control al minţii MK-ULTRA, a condus experimente brutale în închisorile secrete de pe trei continente. El a fabricat pastile, pulberi şi poţiuni care ar putea ucide fără urmă sau manipula gândurile, unele dintre acestea destinate lui Fidel Castro sau altor lideri străini. El a plătit prostituate pentru a atrage clienţii către bordelurile conduse de CIA, unde aceştia au fost drogaţi în secret cu substanţe care modifică percepţia asupra realităţii. Experimentele sale au răspândit LSD în Statele Unite, transformându-l în protagonistul anilor 1960. Ani la rând a fost principalul furnizor de instrumente de spionaj utilizate de ofiţerii CIA din întreaga lume.”

Stephen Kinzer - Stăpânul otrăvurilor. Sidney Gottlieb şi proiectele CIA pentru controlul minţii. Traducere din limba engleză de Roxana Nicolescu. Editura RAO. 417 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
cronică,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici