O carte pe zi: „Starul” de Yukio Mishima

Starul, spun editorii, care de la publicarea în revista literară japoneză Gunzo, în 1960, până la traducerea sa în engleză, în 2019, a fost greu accesibil publicului, poate fi considerat, în primul rând, un microroman psihologic, care îşi are punctul de plecare în analiza faimei şi a destrămării ei.

136 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Starul” de Yukio Mishima

Din opera celebrului scriitor japonez Yukio Mishima, Editura Humanitas Fiction a publicat mai multe de o duzină de titluri în ulrimul deceniu, încântându-şi cititorii. Mishima (1925-1970) a fost unul dintre marii scriitori ai secolului trecut, celebru pentru multe dintre piesele şi romanele sale, dar şi pentru că s-a născut într-o familie de samurai, a început să scrie de la 12 ani, a avut o carieră fulinantă şi a fost de trei ori nominalizat la Premiul Nobel, a fost obsedat de codul onoarei şi s-a sinucis, ritual, prin seppuku.

Microromanul pe care îl semnalăm astăzi a fost scris imediat după filmările la „Afraid to die”, 1960, primul film în care a jucat şi Yukio Mishima. De aceea s-a şi spus că „probabil nu există scriitor mai autobiografic decât Mishima”( Philip Glass).

Scriu editorii: „La numai 23 de ani, Yutaka Mizuno este un actor iubit de toată lumea. Rolurile sale de yakuza violent, însă principial, dar mai cu seamă măştile sub care apare în lume, construite minuţios de specialiştii în comunicare din lumea filmului, dar şi de el însuşi, l-au făcut un adevărat star, a cărui viaţă se desfăşoară clipă de clipă în faţa publicului. Numai alături de Kayo, asistenta sa urâtă, trecută de 30 de ani, Yutaka se simte în largul său. Cei doi se oglindesc unul în celălalt, urâţenia fizică a lui Kayo fiind un fel de pandant la tumultul interior al tânărului. Iar în acest joc stratificat de oglinzi, uneori şi iubirea, oricât de inimaginabilă pare, îşi poate face loc”.

„Mishima este un maestru al psihologiei: estompează diferenţele dintre identitatea lui Yutaka Mizuno şi personajele pe care acesta le joacă prin tranziţii năucitoare, însă niciodată disonante, între scenele de film şi realitate. Zeci de ani de la publicare, această poveste dinamică despre pierderile şi orbirea induse de atenţia nesfârşită a publicului va rezona cu mulţi cititori”. — Publishers Weekly.

„Povestea atât de complexă psihologic a lui Yutaka Mizuno, un tânăr actor de filme cu gangsteri, se bazează, în parte, pe propriile experienţe actoriceşti ale lui Mishima. Este o operă literară reper pentru Japonia secolului XX“ — Barnes and Noble.

Yukio Mishima – Starul. Traducere din limba japoneză de Andreea Sion. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 95 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici