O carte pe zi: "Străinul", de Stephen King

Spune Stephen King într-un interviu: "Lucrul care mi-a venit în minte a fost: cum ar suna o poveste în care dovada că cineva a comis o crimă este foarte clară, dar, în acelaşi timp, şi alibiul acelei persoane este impenetrabil?".

317 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Străinul", de Stephen King

O carte pe zi: "Străinul", de Stephen King

Romanul pe care îl semnalăm astăzi a apărut în urmă cu un an, a fost ecranizat aproape instantaneu, într-un serial de televiziune, cu actorul Ben Mendelsohn, după câteva luni a fost tradus şi în româneşte. La începutul acestui an, HBO a început să difuzeze serialul, se cheamă în original „The Outsider”. Dar sfatul semnatarului acestei rubrici este să citiţi neapărat romanul, oricât de mult sunteţi iubitor de film, romanul este cu mult mai copleşitor decât filmul. Nu doar pentru că e în întregime atmosfera inegalabilă creată de Stephen King în toate cărţile sale, ci şi pentru că filmul nu atinge tensiunea cărţii.

E vorba de o crimă oribilă, o investigaţie foarte încâlcită şi o rezolvare cu totul neaşteptată.

Scriu editorii: „Cadavrul unui băieţel de 11 ani e găsit într-un parc. Martorii oculari şi probele îl indică, fără urmă de îndoială, drept autorul crimei pe unul dintre cei mai îndrăgiţi cetăţeni ai oraşului Flint. Terry Maitland este antrenor de baseball, profesor de engleză, soţ şi tată a două fete. Detectivul Ralph Anderson îl arestează imediat, iar cazul pare rezolvat. Însă apar detalii noi, care cresc suspansul şi tensiunea în întreaga comunitate.”

Terry Maitland a fost văzut de martori foarte credibili, inclusiv într-o înregistrare video, cu foarte multă lume de faţă, în alte locuri la sute de kilometri distanţă de locul crimei şi exact în acelaşi timp cu ea. Dar în nebunia protestului oraşului, antrenor de baseball este împuşcat mortal în faţa tribunalului. Toată acţiunea poliţiei este pusă la îndoială. Îndată se află că un alt individ, în alt oraş, acuzat la fel că a ucis două copile într-un mod oribil este ucis de mulţime şi la fel se pare că se afla la mare distanţă de locul crimei. Mai înainte se mai întâmplase la fel într-un oraş şi mai îndepărtat.

O poveste extrem de verosimilă, în care se amestecă supranatural, dar în care mai mult decît orice se descrie cât de m onstruoasă poate fi natura umană.

Într-un interviu pentru postul de televiziune CBS, Stephen King a dezvăluit că a fost inspirat să scrie romanul de faţă de proza lui Edgar Allan Poe „William Wilson”: „Un băiat merge la şcoală şi vede că are un coleg care arată fix ca el, se îmbracă la fel şi are acelaşi nume. Lucrul care mi-a venit în minte a fost: cum ar suna o poveste în care dovada că cineva a comis o crimă este foarte clară, dar, în acelaşi timp, şi alibiul acelei persoane este impenetrabil?” În roman, antrenorul este acuzat de crimă, în susţinerea acuzaţiei există probe ADN, amprente şi martori. Totuşi, şi alibiul antrenorului pare perfect.”

Stephan King - "Străinul". Traducere din engleză de Ruxandra Toma. Editura Armada. 697 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici