O carte pe zi: „Târfe asasine” de Roberto Bolaño

„Femeile sunt târfe ucigaşe, Max, sunt maimuţe rebegite de frig care se uită în zare dintr-un copac bolnav, prinţese care te caută în întuneric, plângând, atente la cuvinte pe care nu le vor putea rosti niciodată. Trăim în echivoc şi în echivoc ne planificăm ciclul vieţii”.

539 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Târfe asasine” de Roberto Bolaño

Citatul de mai sus este dintr-un personaj din povestirea care dă titlul cărţii, o ucigaşă, o târfă sau amândouă la un loc. Iar volumul este al lui Roberto Bolaño, scriitor extraordinar, născut la Santiago de Chile în 1953, care a trăit cea mai mare parte din viaţă în Mexic şi în Spania, unde a murit la vârsta de 50 de ani. Este autorul a numeroase volume de ficţiune şi nonficţiune, printre care Detectivii sălbatici şi 2666, roman monumental poentru care a primit în 2008, postum, National Book Critics Circle Award. „Literatura lui Roberto Bolaño se situează la graniţa ce se presupune că ar despărţi literatura de politică”- Boston Review. „Cel mai influent şi mai admirat prozator al generaţiei sale”, spunea şi Susan Sontag.

Scriu editorii: „În spaţiul restrâns al povestirilor sale, Roberto Bolaño reuşeşte să-şi condenseze întregul univers literar, unul dintre cele mai devastatoare şi mai personale din literatura spaniolă contemporană: literatura ce îmbibă totul; sexualitatea; vieţile personajelor care, în ciuda faptului că duc o existenţă comună, trec prin stări extatice şi întâmplări extraordinare; revolta celor ce trăiesc la marginea societăţii; călătoria ca mod de evadare dar şi ca stil de viaţă; tinereţea; violenţa; arta ca obsesie”.

„Ultimele amurguri pe pământ” povesteşte despre o călătorie la Acapulco devenită, treptat, o coborâre in infern. „Dentistul” e povestea unui adolescent misterios şi a doi adulţi care îl privesc de pe marginea unei prăpăstii. „Buba” e un fel de istorie a fotbalului în trei episoade: un fotbalist american, unul african şi unul spaniol, alături de surprinzătoarea poveste a echipelor acestora. „Carnet de bal” - 69 de motive pentru a nu vorbi despre Pablo Neruda. „Prefigurarea lui Lalo Cura” - o poveste despre traficanţi de droguri şi regizori de filme porno.

Roberto Bolaño –Târfe asasine. Traducere din limba spaniolă şi note de Alina Cantacuzino. Editura Pandora M, coelcţia Anansi contemporan. 239 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici