O carte pe zi: „Transatlantic” de Colum McCann

„Una dintre cele mai mari reuşite ale romanului este modul în care – citindu-l – simţi istoria: pe cât de trecătoare, pe atât de intimă şi cât se poate de intensă.” – The Boston Globe

178 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Transatlantic” de Colum McCann

O carte pe zi: „Transatlantic” de Colum McCann

Născut în 1965, scriitorul irlandez Colum McCann trăieşte la New York, e profesor de scriere creativă, a publicat mai multe romane, unele încununate cu premii prestigioase, traduse în peste 35 de limbi, inclusiv în româneşte. Este membru al Academiei Americane de Arte şi Litere şi a primit Ordinul Chevalier des Arts et des Lettres din partea guvernului francez. A mai obţinut premii în Italia, Germania şi China.

O apariţie recentă în româneşte este romanul pe care îl semnalăm astăzi. A fost publicat în 2013, a mai apărut în româneşte în 2015, la Editura RAO, dar merită, după atâţia ani, recitit chiar de către cei care au făcut-o la vremea aceea, pentru că este aproape o capodoperă, oricum cel mai pătrunzător roman al lui Colum McCann de până la acea dată. Şi încă într-o traducer excelentă.

„Una dintre cele mai mari reuşite ale romanului este modul în care – citindu-l – simţi istoria: pe cât de trecătoare, pe atât de intimă şi cât se poate de intensă. Aceasta este calitatea aproape supranaturală pe care McCann o descoperă la nesfârşit în ceea ce priveşte miraculosul: faptul că este inseparabil de ceea ce trăim zi de zi.” scria „The Boston Globe”.

Un roman ambiţios, care se întinde pe două continente şi două secole, cu persoanje reale şi imaginare.

Scriu editorii noii ediţii: „Newfoundland, 1919. Doi aviatori, Jack Alcock şi Arthur Brown, decolează spre Irlanda în încercarea de a realiza primul zbor transatlantic fără escală, cu speranţa că demersul lor, într-un bombardier modificat, va contribui la vindecarea rănilor Marelui Război.

Dublin, 1845–1846. Aflat într-un turneu internaţional de promovare a autobiografiei sale subversive, Frederick Douglass constată că irlandezii sunt favorabili cauzei aboliţioniste – deşi foametea face ravagii în mediul rural, iar săracii îndură nişte greutăţi uimitoare chiar şi pentru un sclav american.

New York, 1998. Lăsându-şi acasă soţia tânără şi copilul abia născut, senatorul George Mitchell pleacă la Belfast, unde îi revine lui, fiul unui irlandez american şi al unei libaneze, sarcina de a superviza negocierile de pace pentru Irlanda de Nord, celebre pentru înverşunarea şi volatilitatea lor, spre un deznodământ incert.

Legătura dintre aceste trei traversări emblematice este făcută de câteva femei remarcabile ale căror istorii de viaţă sunt prinse în vârtejul istoriei. Fiecare învaţă că până şi cele mai neînsemnate clipe de graţie au felul lor propriu de a se propaga prin timp, spaţiu şi memorie.”

Colum McCann – Transatlantic. Traducere din limba engleză de Bogdan Perdivară. Editura Litera, colecţia Clasici contemporani. 367 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici