O carte pe zi: "Ultimul rege al României Mari: Carol al II-lea", de Ion Bulei

Carol al II-lea este regele sub care procesul de modernizare a României devine rapid şi generalizat. E un şef de stat priceput, plin de inteligenţă. Dar şi lipsit de noroc. Şi cu multe defecte: afemeiat, înconjurat de prea mulţi oameni corupţi, incapabil de reacţii potrivite şi la timp, fără curaj.

388 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Ultimul rege al României Mari: Carol al II-lea", de Ion Bulei

O carte pe zi: "Ultimul rege al României Mari: Carol al II-lea", de Ion Bulei

Istoricul Ion Bulei a reuşit să scrie şi să publice câte o carte despre aproape toţi membrii importanţi ai dinastiei regale române: Carol I, Maria, Ferdinand I şi acum Carol al II-lea. Subiective, pline de informaţii, bazate pe o bibliografie exhaustivă aproape, scrise într-o admirabilă limbă.

Despre Carol al II-lea s-a scris şi, fără îndoială, se va mai scrie – afrimă istoricul. Pentru că el, regele, stă cu domnia lui în mijlocul furtunii, între războaie sau în pregătirea lor, într-o vreme în care graniţele se mişcă în plânsul refugiaţilor şi în durerea unei ţări în genunchi. Zece ani de domnie ai lui Carol al II-lea au ridicat economia şi cultura regatului român, dar nu au reuşit să-l pună la adăpost de primejdie.

„Imaginea lui Carol al II-lea este prin excelenţă imaginea regelui în România, aşa cum Maria, mama lui, este imaginea reginei. Carol I este personajul auster care impune românilor seriozitate şi dorinţa de a ridica o ţară, Ferdinand construieşte âcea Mare, iar Mihai este frumosul tânăr pe care toata lumea simte nevoia să-l mângâie. Tatăl său, Carol al II-lea, este regele sub care procesul de modernizare a României devine rapid şi generalizat. E un şef de stat priceput, plin de inteligenţă. Dar şi lipsit de noroc. Şi cu multe defecte: afemeiat, înconjurat de prea mulţi oameni corupţi, incapabil de reacţii potrivite şi la timp, fără curaj. <<A fost şi demon şi erou; şi întruchipare a puterilor întunericului, şi arătare luminoasă, deschizătoare de zări mai bune>>, cum cu dreptate scria Grigore Gafencu. El <<nu poate fi înţeles dacă nu este judecat în acelaşi timp cu toată societatea românească, care l-a hulit sau l-a adulat, exagerându-i de atâtea ori scăderile sau trecându-i în sarcină propriile ei păcate>>.”

La sfârşitul volumului sunt anexate un număr de imagini din fototeca Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”.

Ion Bulei - "Ultimul rege al României Mari: Carol al II-lea". Editura Meteor Press. 190 pag plus anexă foto.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici